Sigara içmemenin çekiciliği ispatlandı

Sigara içmemenin çekiciliği ispatlandı

Yeni bir çalışmaya göre sigara içenler, karşı cinse daha az çekici geliyor. Buna neden olarak tiryakileri 10 yıl yaşlı göstermesi, nikotinin cildin en dış katmanlarındaki kan damarlarının daralmasına neden olması, tütünün içindeki kimyasal maddelerin cildi elastikiyetle kıvıran kolajen ve elastin hasarına yol açması gösteriliyor.

Sigara sadece sağlığınızı değil, görünüşünüzü de etkiliyor; bu da karşı cinsin bizi daha az çekici görmesine yol açıyor. Konuyla ilgili araştırmayı İngiltere’deki Bristol Üniversitesi yaptı. 500’den fazla kişiye biri sigara içen diğeri içmeyen 23 tek yumurta ikizinin fotoğrafı gösterildi. Katılımcılara ikizlerden hangisinin sigara içtiği belirtilmeden, kimin daha çekici göründüğü soruldu. Kadınların yüzde 68’i sigara içmeyen erkekleri seçerek, onların daha çekici olduğunu belirtti. Sigara içenlerin kolayca tespit edilmesinden sonra araştırmacılar ikizlerin yüz ifadeleri veya pozlarının sonuçları değiştiremediğinden emin olmak için prototip resimler oluşturdu. Bu görüntüler, sigara içenlerin ve sigara içmeyenlerin nasıl standartlaştığını göstermek için bilgisayarda değiştirildi ardından katılımcılara tekrar soruldu. Sonuçlar aynı kaldı; hem kadın hem de erkeklerin sigara içmedikleri zaman karşı cinse daha çekici göründüklerini gösteriyor. Bu arada kadınlar, sigara içmeyen diğer kadınların yüzde 70’ini daha güzel değerlendirirken; erkekler hemcinsleri arasında sigara içmeyenlerin yüzde 72’sinin daha iyi gördüğünü ifade etti. Sigara içmek, 10 yıl sonra bile normal yaşlanmayı hızlandırabiliyor. Nikotin cildin en dış katmanlarındaki kan damarlarının daralmasına neden olurken, tütün içindeki kimyasal maddeler cildin elastikiyetini sağlayan kolajen ve elastin hasarına yol açıyor. Sigara içerken yapılan mimikler de kırışıklıklara neden oluyor; gözleri kısmak gibi...

Sonuçları Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan araştırmanın yazarlarından Bristol Üniversitesi’nden Prof. Ian Penton-Voak “İnsanlar sigara içilmesinin cilde ve görünüşe hasar verdiğini varsayar. Bunu tespit etmenin en iyi yolu genetik olarak özdeş olan ikizlere bakmaktı. Böylece yaşlanmayla ilgili genetik faktörleri kontrol edebiliriz. Görünüm, özellikle genç insanlar için önemli gibi görünüyor, dolayısıyla bu tür bulguları gelecekte insanların sigara içmesini engellemek için yapılacak müdahalelerin bir temeli olarak kullanabiliriz” dedi.

Öte yandan üç yıl önce yapılan bir başka araştırma, insanların görünüşlerinin sağlıklarından daha önemli olduğunu düşündüklerini ortaya koymuştu. Araştırmaya katılanların çoğunluğu görünüşlerinin kanser veya kalp rahatsızlığı nedeniyle ölmelerinden daha önemli olduğunu belirtmişti. Bir elektronik sigara firması tarafından yapılan bir ankete göre ise sigara içenlerin en büyük korkuları renksiz dişler, ağız kokusu, kırışıklıklar, ince çizgiler ve sararmış tırnaklardı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN