Sigara sonrası kilo almamak için 6 öneri

Sigara sonrası kilo almamak için 6 öneri

Sigarayı bıraktıktan sonra kilo almaktan korkuyorsanız, beslenme ve diyet uzmanı Şeyda Sıla Bilgili’nin bu konuda önerileri var: “Tatlı yerine kuru meyve ve kuruyemiş tercih edin. Kefir için. Bol bol semizotu yiyin ki hem ödem atmanızı sağlasın hem de kilo almanızı engellesin.”

Sigarayı bırakanların  iştahlarının açılmasından ve kilo almaktan endişe ediyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi beslenme ve diyet, fitoterapi uzmanı Şeyda Sıla Bilgili “Araştırmalara göre, sigarayı bırakanlar ortalama 2-5 kilo alıyor.

Sigaranın içindeki 5 bin zararlı maddeden biri olan nikotinin biyokimyasal etkisi çok güçlü; bu nedenle iştahı baskılıyor ve tiryakilerin iştahı azalıyor” diyor. Özellikle sigaraya psikolojik bağımlılığı olanlarda sigarayı bıraktıktan sonra aşırı yeme isteği geliştiğini, yüksek kalorili besinlere eğilimin arttığını belirten Bilgili, kilo alımına karşı 6 önlemi anlattı...

1- Lokmanızı çok çiğneyin: Sigarayı bırakan kişilerde tat ve koku alma duyusu iyileşiyor. Haliyle yeme isteği de artıyor. Bunun önüne geçmek için yemekleri yavaş yiyin ve lokmanızı çok çiğneyin. Çünkü hızlı yemek, alınan kalori miktarını artırıyor.

2- Tatlı yerine kuruyemiş tüketin: Size sigarayı hatırlatan yiyeceklerden vazgeçin. Örneğin, çay ve kahve size sigarayı çağrıştırıyorsa, onun yerine aşırıya kaçmamak kaydıyla yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Aşırı tatlı isteğiniz olduğunda çikolata, pasta yerine hurma, incir, çilek, muz gibi meyveleri ölçüsüne dikkat ederek tercih edebilirsiniz. Kuruyemişlerde kavrulmamış olanları seçin ancak miktara dikkat edin. Mesela 10 adet çiğ badem veya 3 tam ceviz miktarını aşmayın.

3- Bol su için: Su, sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. Her gün en az 8-10 bardak su için.

4- Posalı yiyecekler tercih edin: Tam tahıllı ve kepekli ürünleri tercih edin.  Posadan zengin ıspanak, semizotu, kabak, pazı gibi sebzelerle, elma, armut, kayısı, şeftali, erik gibi meyveleri tüketmeye özen gösterin. Kefir, yoğurt gibi probiyotik bakteri içeren besin tüketimini arttırın.

5- Hareket edin: Her gün düzenli en az yarım saat tempolu yürüyün. 

6- Bol bol semizoutu yiyin: C vitamini sigaranın bıraktığı hasarı gidermede önemli rol oynar. C vitaminden zengin çilek, kivi, nar, greyfurt gibi meyvelerle biber, brokoli, ıspanak ve özellikle mevsim sebzesi olan semizotu gibi yeşil yapraklı besinler tüketmek de hem toksin atımı hem de kilo alımını önlemek açısından faydalı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN