Sinir uçları sivri hikayeler

Sinir uçları sivri hikayeler

Uzun bir aradan sonra ‘İçkanama’ adında yeni öykü kitabı yayımlanan Hüseyin Su’nun kalemi modernizm eleştirileri, ciddi psikolojik tahliller, yalnızlıklar, toplumsal çöküntü, buhranlar, daha çok bir kişi üzerinden ilerliyor. Yazar, dil konusunda yine titiz ama bu kez öykülerdeki sinir uçları sivri, üslubu diğer öykülerine göre daha sert.

SIDDIK YURTSEVER

Hüseyin Su, uzun bir aradan sonra ‘İçkanama’ adıyla yeni bir öykü kitabı yayımladı. Şule Yayınları’ndan çıkan kitabı Hüseyin Su, geçen yıl vefat eden kızı Cemile Sümeyra’ya ithaf ediyor: “Canıma, ciğerime, yangınıma, kızıma, gözüme. Cemile Sümeyra’ya, sonsuz rahmetle.”

Hem ithaf cümleleri hem kitap ismi birçok şey söylese de esere bütüncül bir şekilde bakmakta fayda var elbette. ‘İçkanama’, tıp literatüründeki tanımıyla başlıyor. Böylece yazar maddeden manaya giden bir yolun kapısını aralıyor. Kitap boyunca hakim olacağını düşündüğümüz bir hastalık ünsiyeti, yerini manevi buhranlara bırakıyor. Bir önceki kitapla arasında uzun bir zaman aralığı bulunan ‘İçkanama’ kendi iç dinamiklerini diğer kitaplardan ayırıyor. Yer yer modernizm eleştirileri, ciddi psikolojik tahliller, yalnızlıklar, toplumsal çöküntü, buhranlar, daha çok bir kişi üzerinden ilerliyor.

18-07/16/ekran-resmi-2018-07-16-235440.png

Hüseyin Su’yu takip edenler onun dil konusunda ne kadar hassas olduğunu bilir. Bu kitapta da bu titizliği görüyoruz. Fakat burada diğer öykü kitaplarına nazaran bir farklılığa temas etmek gerekiyor. O da zaman zaman öykünün sinir uçlarının sivrilmesi ve üslubun sertleşmesi. Fakat bu sertleşme bir kahramanın iç yolculuğu olduğundan dışa dönük değil. Yani içine doğru çağlayan bir ırmaktan bahsediyoruz: “Kime ve neden olduğunu düşünmeden, buna da hiç önem vermeden, içinden herkesin, sevdiği ve sevmediği, tanıdığı ve tanımadığı herkesin yüzüne karşı tek sözcük kullanmadan küfrederdi.”

‘İçkanama’, altı öyküden oluşuyor: İçimden Yüzlerine Karşı, Yemen Treni Gözlerinden, Dünyaevinde Ağız Dalaşı, Gülümse Hayat Gülümse!, Sokaklar Boyunca Koşar Adım, Tasviri Nafile Bir Şehrayin. Modern zamanların insan üzerinde iz bırakan etkisi bu öykülerin hepsinde mevcut. Bazen eşinin şikayetlerinden bıkan, bazen patronuyla göz göze gelmeyi istemeyendir; bazen hapishanede ölümün döşeğindeyken hep bir savaşın içinde bulur kendini kahraman. Bazen yıllar sonra şans eseri karşılaştığı arkadaşı ona hatırlamak istemediği gerçekleri hatırlattığında, o bu gerçeklerle savaşır. Bu savaş dünyayı anlamlandırmanın adıdır. Kahraman kendisi olabilmek, kendini koruyabilmek için düşman hududundan uzak kalmaya çalışır. Ona göre bu kaçış iç alemini anlamlandırmaya yardımcı olacaktır. Fakat yer yer bu kaçışın bir inkar eğilimi olduğunu görürüz. Yazar tüm bu devinimleri bir iç hesaplaşma olarak görür ve içine dönüt verir: “O halde düşünme, düşünüyormuş gibi yapma, işine git gel, işini, evini, hayatını sev, başarmaya bak, tuttuğunu kopar, koştur durmadan, gece gündüz koştur…”

Öykülerin her biri kendi içinde mikro bir alanın taşıyıcılığını yapsa da son öykü kahramanın ölüm anında geride bıraktığı hayatının bir film şeridi gibi tekrar gözlerinde canlanmasıyla son bulur. Bu hem kahramanın ölümü hem de öykülerin tekrar okura sunulması demektir. Böylece okur, bir kahraman üzerinden kendi muhasebesini yapabilir, hayatına şerh düşebilir. Bu şerh düşme olayı somut bir şekilde karşımızdayken ve kahraman her şeyin farkındayken okura şu mesaj verilir: Tüm yaşananlar, kırgınlıklar, kaos, acılar hayatı anlamlandırmana yardımcı olur ve seni o büyük hikâyeye hazırlar. Eğer insanlardan sıyrılabilir ve büyük hikâyeden yana tavır alırsan ne mutlu. Son öykü, muhasebenin doruk noktasıdır. Okurun üzerinde derin pişmanlıklara ve ciddi yaralanmalara sebep olur. Ama okurun her zaman başa dönme ihtimali vardır. Hüseyin Su okura pratik bir karşılık olarak sunmaz bu durumu. Açık mesaj vermekten çekinir. Bir tercih yapılsa bile bunu okura bırakır.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN