Tarçınlı çay sofraya battaniyeler dolaba

Tarçınlı çay sofraya battaniyeler dolaba

Kat kat giyinseniz bile üşümeniz geçmiyorsa içinizi ısıtan besinlerden destek alabilirsiniz. Tarçın, zencefil, zerdeçal, ıhlamur, karabiber ve havlıcanı sofranızdan eksik etmemenizi öneren beslenme ve diyet uzmanı Şeyda Sıla Bilgili, bunların nasıl tüketileceğine dair tarifler de verdi.

Soğuk algınlığı ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmanızda vücut ısınızın düşmesi önemli bir rol oynuyor. Bunun nedeni ise vücut ısınızın düşmesiyle birlikte bağışıklık sisteminizin yavaşlaması. Bu da vücudu, enfeksiyonlara açık hale getirebiliyor; ısının düşmesiyle birlikte direnç düşüyor, ortamda hastalık yapan bir mikrop varsa hücrelere yerleşip üremeye başlıyor. Üşütme tabiri buradan geliyor. Aslında herhangi bir sağlık probleminiz yoksa üşümeyi bazı besinleri düzenli olarak tüketerek önleyebilirsiniz Acıbadem Bakırköy Hastanesi’nden beslenme ve diyet uzmanı Şeyda Sıla Bilgili dondurucu soğuklarda vücut ısısını yükselten besinleri sıraladı, bunların tüketimiyle ilgili bilgiler verdi...

Tarçın: “Eğer soğuk havalardan çok kolay etkileniyorsanız, tarçının ısıtıcı özelliği olduğunu unutmayın. Soğuk havalarda dışarı çıkmadan önce, dilinizin üzerine koyacağınız bir çay kaşığı toz tarçın, kan akımının vücut yüzeyine doğru hücum etmesine destek oluyor, bu da vücudun ısınmasına yardım ediyor. Tarçını kış mevsiminin vazgeçilmez içeceği olan sahlebin üzerine ekleyerek kış günlerinde içinizi ısıtabilirsiniz. İsterseniz çaylarınızı kabuk tarçınla demleyerek de tarçından istediğiniz şekilde faydalanabilirsiniz.”

Taze zencefil: “Taze zencefil vücut ısısını dengede tutan ve vücutta gelişen hipoterminin düzelmesine katkı sağlayan bir bitki kökü. Toz haline getirilmiş 1 çay kaşığı zencefili çorbalarınıza katmanızın yeterli. Zencefil ve tarçını ayrıca sıcak suda 5-10 dakika demleyerek çay halinde de içebilirsiniz. İsterseniz toz zencefili yapacağınız kurabiyelere de ekleyebilirsiniz.”

Ihlamur: “Ihlamur; tanen, müsilaj, hesperidin, sudorific glikozit, saponin ve uçucu bir yağ içeriyor. Bu sayede, virüs ve bakterilerin sebep olduğu rahatsızlıklara iyi gelerek bağışıklığı güçlendiriyor. Ihlamur terlemeyi de sağlıyor. İçindeki müsilaj ise göğüs yumuşatıcı özellik veren bir madde. Kurutulmuş çiçek ve yaprak karışımından  1 tatlı kaşığı alıp üzerine  1 su bardağı kaynatılmış su ilave edin ve 10 dakika süreyle demlendirin. Bu karışımdan günde 3 kez birer bardak içebilirsiniz.”

Havlıcan: “İsmi çok fazla bilinmeyen havlıcan, zencefilgillerden bir bitki. Çin zencefili olarak da biliniyor. Ancak tadı zencefile çok benzemiyor. Havlıcanın kökünün sap kısımları baharat olarak kullanılıyor. Vücut ısısını artıran bir bitki olan havlıcanın kök kısmı, çay gibi demlenerek de kullanılıyor. Bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı ince kıyılmış havlıcan kökü ekleyip 10-15 dakika demleyebilirsiniz. Demini süzerek tüketmelisiniz. Acı tadını bastırmak için içine ılıdıktan sonra bal ilave edebilirsiniz.”

Acı biber: “Bazı baharatlar termojenik, bir başka deyişle vücut ısısını yükseltici özelliğe sahip. Kırmızı acı bibere acılığını veren kapsaisin maddesi de termojenezi arttırıyor. Kapsaisin içeren bir yemek yedikten hemen sonra daha fazla enerji harcıyoruz. Bunun sonucunda da vücut ısımız yükseliyor ve metabolik hızımız da artıyor.”

Karabiber: “Karabiber bakteriyel enfeksiyonlara karşı iyi geliyor. İçerdiği manganez, potasyum, A ve C vitaminleri, demir ve diyet lifleri karabibere etkili bir antioksidan ve doğal antibiyotik özelliği kazandırıyor. Karabiberdeki piperin maddesi de sinir sistemini uyararak vücudun ısı üretmesini destekliyor. Bu durum metabolik hızı da artırıyor. Tuz tüketimini azaltıp onun yerine her öğün yemeklere yarım çay kaşığı kadar karabiber ilave ederek yemekleri tatlandırabilirsiniz.”

Zerdeçal: “Hint safranı olarak da bilinen zerdeçalın etken maddesi kurkumin, termojenik etkisiyle vücut ısısını arttırıyor. Günlük 1-3 gr alınması yeterli. Zerdeçalı balla karıştırıp kullanabilirsiniz ya da yemeklere, çorbalara, salatalara ilave edilebilirsiniz. Dışarı çıkmadan önce zerdaçallı süt de içebilirsiniz. 1 su bardağı ılık süte yarım çay kaşığı zerdaçal, çeyrek çay kaşığı zencefil, bir çay kaşığı tarçın ve bal ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN