Taşıyıcı annelik Kuzey Kıbrıs’ta yasaklanıyor

Taşıyıcı annelik Kuzey Kıbrıs’ta yasaklanıyor

KKTC’de çocuk sahibi olamayan ailelerin başvurduğu ‘taşıyıcı annelik’ sistemi, Türkiye’deki mevzuatla uyumlu hale getirilecek. Yakında yapılacak değişiklikle taşıyıcı annelik sistemi yasaklanacak, cezai yaptırımlar uygulanacak.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde (KKTC) çocuk sahibi olamayan ailelerin başvurduğu ‘taşıyıcı annelik’ sistemine yeni düzenleme getirilecek. Bebek isteyen ailelerin KKTC’ye giderek çocuk sahibi olmalarının önlenmesi amaçlanıyor.      

Bu karar KKTC Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’nun Ankara ziyaretinde alındı.      Sucuoğlu’nun, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile yaptığı görüşmeden KKTC’deki mevzuatın Türkiye’deki mevzuatla uyumlu hale getirilerek, taşıyıcı annelik sisteminin kontrol altına alınması kararı çıktı. Bu kapsamda ilk olarak, sperm donasyonu ve üremeye yardımcı tedavi yöntemleriyle ilgili KKTC’deki mevzuattan kaynaklanan eksiklikler giderilecek. Değişikliklerle taşıyıcı annelik Türkiye’deki gibi yasaklanacak, iki ülke arasındaki mevzuat ve kanun çalışmaları uyumlu hale getirilecek.      

Sağlık Bakanlığı’nın Üremeye Yardımcı Tedavi Uygulamaları ve Üremeye Yardımcı Tedavi Yönetmeliği’ndeki hükümler şöyle: Kendilerine üreme tedavisi uygulanacak eşlerden alınan yumurta ve spermlerle bunlardan elde edilen embriyoların, ‘her ne maksatta olursa olsun’ bulundurulması, kullanılması, nakledilmesi ve satılması yasak. Yasağa uymadığı tespit edilen merkezlerin ruhsat ve faaliyet izinleri de iptal ediliyor, ilgililer adli yönden işlem yapılmak üzere cumhuriyet savcılığına bildiriliyor. Eşlere sadece kendilerine ait üreme hücreleri uygulanıyor. Herhangi bir şekilde donör kullanılması, donör kullanılarak embriyo elde edilmesi, adaylardan alınan yumurta ve spermlerle elde edilen embriyoların başka adaylara, aday olmayanlardan alınanların da adaylarda kullanılması ve uygulanması yasak.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN