Tatil hasta ediyor

Tatil hasta ediyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre her yıl dört gözle beklediğimiz tatil bizi hasta da edebiliyor. Boşanmalar tatilden sonra oluyor, sıcak hava intikam hislerini yoğunlaştırıyor, boş boş oturmak aptallaştırıyor, duyusal yüklemeye yol açıyor.

Almanya Bonn’da bir yüksek okulun yaptığı araştırmaya göre, tatil aslında insanları hasta ediyor. Baş ağrısı, uyku bozukluğu ve gribal enfeksiyona tatilciler daha yatkın oluyor. Araştırmaya katılanların yüzde 22’si hayatlarında en az bir defa boş zamanın yarattığı esrarengiz rahatsızlıklardan muzdarip olmuş. Yani boş zaman bulduğunda bağışıklık sistemi de tatil yapıyor.

Ayrılık zamanı: Yürütülen bir psikoterapi araştırmasına göre Almanya’da çiftler arasındaki ayrılma oranları yaz tatili sonrası artıyor. Boşanmaların üçte biri tatil sonrası gerçekleşiyor. Çünkü çiftlerin uzun süredir sinirini bozan konular tatilde günışığına çıkıyor. Yaz tatili sonrası boşanma davası açanların çoğu ise kadınlar oluyor.

Acımasız yapıyor: İntikam hisleri sıcak havada yoğunluğunu artırıyor. Amerikalı araştırmacıların futbolcularla yürüttükleri bir araştırmanın sonucuna göre sıcak havada oyuncular daha acımasız oluyor. Yaz tatilde sık tartışıyorsanız belki de nedeni sıcak havalardır.

Aptallaştırıyor: Boş zaman aptallaştırıyor. Erlanger Psikoloji Bölümü tarafından yürütülen bir araştırmaya göre hiçbir şey yapmadan günler geçiren biri IQ’sundan 20 puan kaybedebilir. Bunun aksine aktif tatilciler daha yüksek IQ ile eve dönüyor.

Stendhal sendromu: Entelektüel gelişimini tatil döneminde abartanlar da olabilir. Floransa benzeri şehirleri ziyaret eden tatilcilerden bildiğimiz Stendhal sendromuna tatil döneminde çok fazla sayıda yeri ziyaret edenlerde rastlanıyor. Tatilcilerde aşırı duyusal yükleme nedeniyle baş dönmesi, nabız artışı ve panik atak gözleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN