Tatlı krizine en güzel çare fazla uyku

Tatlı krizine en güzel çare fazla uyku

Kendinizi abur cubur yemekten alıkoymak için yapmanız gereken tek şey uyumak. 20 dakika fazla uyku, tatlıya hayır demenize yardımcı olabilir. Zira daha fazla kapalı kalan gözler, sağlıksız şeker tüketimini 3’te 1 oranında azaltıyor.

Uykuyla kilo arasındaki ilişkiye yönelik araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Yaklaşık bir ay izlenen kişilerde düzenli uyku programı sonrasında şeker alımının görülür şekilde azaldığı saptandı.

Yapılan bir araştırmada 20 dakika daha fazla uyumanın yarım dilim kekin içerdiği kadar şeker alımını azaltacağı anlaşıldı.

Londra’da bulunan King’s College’daki araştırmacılara göre uykusuzluk problemi çeken insanlar yalnızca yatakta daha fazla vakit geçirerek bile daha sağlıklı bir diyet benimseyebilir. Çalışmada normal kilolarda olan ve geceleri 5-7 saat uyuyan 42 birey incelendi. Grubun yarısının kafeinden kısıtlanarak ve rahatlatıcı yöntemler kullanılarak daha uzun süre uyumaları sağlandı. Alınan sonuçlar, grubun yüzde 86’sının yatakta ortalama 55 dakika daha fazla geçirdiğini gösterdi. Araştırmacılar günde 7 saatten az uyuyan bir grup insanın sadece 21 dakika fazla gözlerini kapalı tutarak sağlıksız şeker tüketimlerini 10 gram (günde tüketebilecekleri miktarın üçte biri) azalttığını kaydetti. Bu, yarım dilim kek veya üç çikolatalı bisküvide bulunan şeker miktarına eşdeğer. Gözlemlenen grup karbonhidrat tüketimini de azalttı. Uykusuzluğun beyin hücrelerini sağlıksız besinlere karşı daha hassas olmaya ittiğine, böylece abur cubur tüketiminin arttığına inanılıyor.

Geçmiş yıllardaki çalışmalarda uyku eksikliğinin insanların günde 385 kalori daha fazla tüketmesine neden olduğu tespit edilmişti. King’s College Beslenme Bilimleri Departmanı’ndan Dr. Wendy Hall “Uyku süresinin uzatılmasının şeker alımını azaltması, yaşam tarzlarında yapacakları küçük bir değişikliğin insanları daha sağlıklı olmaya itebileceğinin kanıtı” diye konuştu.

Sonuçları ‘American Journal of Clinical Nutrition’ isimli dergide yayınlanan makalede araştırmacılar, insanların azalan şeker tüketim nedeninin yatakta daha fazla zaman geçirip abur cubur yemeye daha az zaman ayırmalarının da olabileceğini belirtti. Aynı zamanda yatakta geçirilen zamanın bir saat ya da daha fazla artırılmasının daha sağlıklı yiyecek seçimlerine neden olacağı da eklendi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN