Tek nefeste kanser teşhisi

Tek nefeste kanser teşhisi

Ege Üniversitesi’nde bir araya gelen yerli ve yabancı araştırmacılar akciğer kanserinin nefes yoluyla teşhis edilmesini sağlayan proje geliştirdi.

5 ülkeden 9 üniversite ve 14 fakülteden 28 araştırmacının Ege Üniversitesi liderliğinde bir araya gelerek geliştirdiği proje, akciğer kanserine sahip kişilerdeki soluk havasının genetik analizlerde kullanılabileceğini ortaya çıkardı. TÜBİTAK 1003 proje destek programı kapsamında devam eden proje ile soluk havası sıvı hale getirilerek, elde edilen sıvadan akciğer kanserinin teşhis edilmesi hedefleniyor.

Proje sorumlusu EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Göksel bu yöntemle hastalığın teşhis edilmesinin daha kolay ve ucuz olacağını belirterek “Projemizin tamamlanmasıyla özellikle akciğer kanserinin izleminde soluk havası analizi ile elde edilen veriler ışığında, hastanın eş zamanlı genetik haritasını çıkarıyor olacağız. Bu harita ile tedaviyi yönetebileceğiz. Dokudan ve kandan bu analizi yapabiliyoruz. Ama soluk havasından bu analizi yapmak ülkemiz için bir ilk olacak. Hastadan soluk havası alma işlemi 10 dakika sürüyor. Biyopsi yapmadığımız için maliyet de düşecek” açıklamasını yaptı. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje ile ilgili “Bu projede görev alan multi-disipliner araştırma ekibi içerisinde kimya, genetik, biyokimya ve matematik bilim dallarından araştırmacılarımız soluk havasından DNA parçacıklarını izole eden bir yöntem geliştirdiler. Bu yöntemin akciğer kanseri teşhis ve tedavisinde çığır açacağını düşünüyoruz. Akademisyenlerimizi bu başarılarından dolayı tebrik ediyorum. Ege Üniversitesinin bu alandaki başarı hikayeleri durmaksızın devam edecektir. Projede görev alan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum.Yürüttüğümüz projeler ile ülkemizde ve uluslararası arenada daha iyi yerlere geleceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN