Türk müziğinin çıtası çok yüksek

Türk müziğinin çıtası çok yüksek

Cezayir’in Tracey Chapman’ı olarak tanınan Souad Massi İstanbul’a bir kez daha konser için geliyor. Uluslararası Klarnet Festivali’nde Serkan Çağrı ile birlikte sahneye çıkacak olan Massi, Türkiye’deki müzisyenlerin çıtasının çok yüksek olduğunu, bir sanatçıyla düet yapmak istediğini söylüyor.

MELEK GEDİK / RÖPORTAJ

Her yıl dünyanın değerli müzisyenlerini, dinleyicilerle buluşturan 6. Uluslararası Klarnet Festivali, tüm hızıyla sürüyor. Festivalin 14 Eylül perşembe günü konuğu aşktan politik konulara kadar söylediği şarkılarıyla dünya çapında en iyi Kuzey Afrikalı müzisyen olarak tanımlanan Souad Massi. Cezayir’in Tracy Chapman’ı olarak tanımlanan dünyaca ünlü sanatçı, saat 21.00’de Zorlu PSM Drama Sahnesi’ne çıkacak. Massi, 2015 yılında yayınladığı ve Arap şiirinden etkilendiği son albümü ‘El-Mutakallimûn’ ve sınırlar ötesine taşan barış dolu şarkılarını, festivalin sanat yönetmeni Serkan Çağrı’nın da konuk sanatçı olarak katılacağı konserde seslendirecek. Souad Massi konser öncesinde sorularımızı yanıtladı.

* Dünyanın birçok yerinde konser veriyorsunuz? Farklı coğrafyalarda müziğiniz nasıl algılanıyor?

Genel olarak gittiğim her yerde çok sıcak karşılanıyorum ve bu beni çok mutlu ediyor. Ortadoğu’dan Avrupa’ya ya da Mağrip’e kadar çok farklı tepkiler alıyorum. Ama benim için asıl önemli olan sahnedeyken insanların mutlu olduklarını görmek, onlara güzel dakikalar yaşatmak. Kültürden ya da ülkeden bağımsız olarak onları müzikle bir araya getirmek.

* Ailenizde birçok müzisyen var. Çocukluğunuzda evde nasıl bir ortam vardı? Profesyonel müzik kariyerinizin başlamasında ailenizin etkisi oldu mu?

Farklı geleneksel enstrümanları çalan birçok kuzenim var. Bir amcam da klasik gitar çalıyordu. Özellikle flamenko ve caz çalardı. Hatta ben de o dönem gitara dokunduğumu ve çaldığımı hayal ederdim. Evet sanıyorum o zamanlar bu bana ilham vermişti.

* Son albümünüz ‘El Mutakallimun’da şarkı sözleri olarak Arap şiirlerine yer verdiniz. Arap şiiri dışında dünya edebiyatı içerisinde takip ettiğiniz şiir ve şairler var mı?

Aslında edebiyatı genel olarak seviyorum. Fransız edebiyatından özellikle Baudelaire, Victor Hugo sevdiklerim arasında. Hatta bazen ben de şiir yazıyorum.

* Konserde Serkan Çağrı da konuk sanatçı olarak size eşlik edecek. Farklı Türk sanatçılarla da ortak projelerde buluşmayı düşünür müsünüz?

Şunu fark ettim ki genel olarak Türkiye’deki müzisyenlerin müzikal çıtaları çok yüksek. Yerel bir sanatçıyla birlikte bir düet yapmak benim için çok keyifli olur. Bu neden Türk bir sanatçı olmasın?

* Daha önce ülkemizde bulundunuz. Türkiye için neler söylersiniz?

Türkiye eşsiz bir ülke. Doğu ve Batı’nın aynı anda görüldüğü etkileyici bir kültürünüz var. Aynı zamanda sanatın ve mimarinin her alanında geleneksel yapının korunduğu örnekler de var. Ezan çok etkileyici. Modern bir ülke. Bütün bunlar da sizi benzersiz kılıyor.

MÜSLÜM GÜRSES ANILACAK

Dünyaca ünlü klarnetçi Serkan Çağrı’nın sanat yönetmenliğini yaptığı ve 17 Eylül pazar gününe kadar sürecek 6. Uluslararası Klarnet Festivali’nde bugün Goran Bregoviç sahneye çıkıyor. Bostancı Gösteri Merkezi’ndeki konser saat 20.30’da. Yine Bostancı Gösteri Merkezi’nde aynı saatte 13 Eylül Çarşamba günü ‘Ustaya Saygı: Müslüm Gürses’ etkinliği gerçekleştirilecek. Müzik direktörlüğünü İskender Paydaş’ın yaptığı konserde Alişan Göksu, Asıl Demirer, Burhan Bayar, Hakan Aysev, İntizar, İpek Açar, İskender Paydaş, Linet, Ozan Ünlü, Öykü Gürman, Serkan Çağrı, Şebnem Keskin ve Yonca Lodi sahne alacak. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN