‘Türkiye eski metin katliamı içinde’

‘Türkiye eski metin katliamı içinde’

Son yıllarda bazı romanların sadeleştirilerek yayımlanmasına Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan tepki geldi. Bazı yayınevlerinin bunu yaparak okura “Siz ahmaksınız, aklınız ermez” demek istediğini belirten Ortaylı, bu tutumu büyük saygısızlık olarak nitelendirdi.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Kocaeli Kitap Fuarı’nda düzenlenen söyleyişide yaptığı konuşmada, bazı romanların yayınevlerince sadeleştirilmesini eleştirdi. Ortaylı “Bazı yayınevleri bunu yapıyorsa çok kusura bakmayın milletin ahmaklığından istifade edip para kazanıyorsunuz. ‘Siz ahmaksınız, sizin aklınız ermez kardeşim bakın ne güzel sadeleştirdim’ diyor. Sadeleştirdiği metnin o adamla alakası yok. Çok büyük saygısızlık, işin tadını kaçırıyorsun” dedi.

Ortaylı, sözlerine şöyle devam etti: “Okumak için uzman olmak lazım. Biraz uğraşacaksın. Okudukça gelişiyor. Hiçbir şey okumadan olmaz. Roman okuyacaksın, anlayacaksın. Bizim yüzyılın dönemecindeki yazarlarımız Reşat Nuri bey olsun, Hüseyin Rahmi Gürpınar olsun o dillerinin çeşnisi ile müzikalitesi ile tatları vardır, onları anlamak zor bir şey değildir. Ben ortaokuldayken birkaç kelimeyi sorarak anlıyordum. O zamanlar öyle bir moda yoktu sadeleştirme gibi. Türkiye çok büyük bir eski metin katliamı içindedir.” -DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN