Türkiye'deki demanslı sayısı 600 bini buldu

Türkiye'deki demanslı sayısı 600 bini buldu

Demans hastalığı ne demek? Demans belirtileri ve tedavisine dair her şey haberimizde. Antalya'nın Kemer ilçesindeki Ulusal Nöroloji Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Gökhan Erkol, "Ülkemizde demanslı sayısı artıyor. Çünkü yaşlı nüfusumuz artıyor. Son nüfus sayımına göre yapılan bir hesaplamada kabaca 600 bin demanslı olduğu biliniyor" dedi. İşte Demans hastalığı ile ilgili merak edilen detaylar...

Demans hastalığı ne demek? sorusu vatandaşlar tarafından araştırılırken haberimizde Demans belirtileri ve tedavisine ilişkin merak edilen her şeyi bulabilirsiniz. İşte bunama olarak bilinen Demans hastalığı ile ilgili ayrıntılar...

Demans hastalığı (bunama), zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması durumudur. Demans hastalığı genellikle yaşlılarda görülebildiği gibi çok az bir orana da denk gelse kalıtımsal da olabilmektedir. 

Kemer'de bu yıl 54'üncüsü yapılan Ulusal Nöroloji Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Gökhan Erkol, demans ve alzheimer hastalıkları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Erkol, "Demans oldukça sık görülen bir hastalık. 65 yaş sonrasında yüzde 5 civarında gözüküyor ve her 5 yılda bir iki katına çıkıyor. 80- 85 yaş grubu içerisinde neredeyse her iki kişiden birinde demans söz konusu. Ülkemizde de demanslı sayısı artıyor. Çünkü yaşlı nüfusumuz artıyor. Son nüfus sayımına göre yapılan bir hesaplamada kabaca 600 bin demanslı kişi olduğu biliniyor" dedi.

18-12/16/demans-hastaligi-ne-demek-demans-belirtileri.jpg

DEMANS HSTALIĞI NEDİR? 

Demansın en sık görülen nedeni, tüm demans hastaların en az yarısının muzdarip olduğu Alzheimer hastalığıdır. Bununla birlikte, beyni zayıflattığı için demans hastalığına yol açan 200 farklı hastalık vardır.
 
Alzheimer hastalığının yanı sıra vasküler / kan dolaşımına bağlı demans hastalığı sıklıkla görülürken örneğin Lewy body demans hastalığı, Parkinson’a bağlı demans hastalığı ve frontotemporal demans hastalığı nadir görülür.

100'E YAKIN NEDENİ VAR

Demansın bir şemsiye terim olduğunu aktaran Prof. Dr. Gökhan Erkol, içerisinde birçok hastalığın olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Erkol, "Bu hastalıkların içerisinde en önemli etken alzheimer hastalığı. Onun dışında belki demans çoğu zaman alzheimere eşdeğer kullanılıyor ama başka hastalıklar da var demansa neden olan. Damar kökenli demanslar var özellikle. Hareket bozukluklarıyla birlikte giden demanslar var. Parkinson hastalığının belirli bir döneminden sonra demans yine ortaya çıkabiliyor ve hemen hemen büyük bir liste 100'e yakın neden demansa neden olabiliyor" diye konuştu.

BELİRTİLERİ AZALTICI TEDAVİ UYGULANIYOR

Alzheimer hastalığında mevcut uygulanan tedavilerin, beyinde eksik olan maddelerin yerine konulmasına yönelik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gökhan Erkol, şöyle devam etti: "Tabii ki en önemli çalışmalar çoğunlukla ilk iki ya da üç nedeni oluşturan hastalıklar üstünde gidiyor. Alzheimer hastalığı da bunlardan biri. Hastalığın şu anki tedavisi daha çok belirtilere yönelik. Alzheimer hastalığında beyinde belli maddelerin eksikliği söz konusu. Bu eksikliği yerine koymaya yönelik tedavi yapılıyor. Daha doğrusu vücutta salgılanan beyindeki nörokimyasalların yıkımını engelleyici ilaçlar kullanabiliyoruz. Bir de bazı sistemleri kısmi de olsa bloke edici bir ilaç grubumuz var, bunları kullanıyoruz. Bunlar ne yapıyor? Hastaların üçte birinde hakikaten kayda değer bir etki gösterebiliyor. Hasta yakınları da biz de fark edebiliyoruz bunu. Üçte birinde belli bir süre belirtileri durağan hale getiriyor. Bu hastalığı durdurduğu anlamına gelmiyor her zaman. Ama belli bir kısmında da hangi ilacı kullanırsanız kullanın -ki üçte birlik bir grubu oluşturuyor- bunlarda çok fazla bir fayda elde edemiyoruz. Dediğim gibi daha çok hastalığı ortadan kaldırıcı bir tedaviden ziyade belirtileri bir parça azaltıcı bir tedavi grubu." Alzheimer hastalığıyla ilgili yeni çalışmalar olduğunu da söyleyen Erkol, "Biz biliyoruz ki alzheimer hastalığı aslında demans oluştuğunda çıkan bir hastalık değil. Demansın oluşmasından 15- 20 yıl önce ortaya çıkıyor ilk belirtiler beyinde. Evet biz yavaş yavaş bu belirtileri gösterebilir durumdayız, beyindeki belli inceleme yöntemleriyle. Bunun bize ne faydası var? Şimdiye kadar biz ilaç çalışmalarını hep alzheimer, demans olmuş, bunamış hastaları aldık ve öyle olunca da sonuçlar çok parlak olmadı açıkçası. Şimdi artık hastalığın mekanizmalarına yönelik tedavileri deneme şansımız var. Bu alanda da birkaç vücudun bağışıklık sistemini değiştirici ilaçla ilgili çalışmalar da sürmekte" dedi.

18-12/16/demans-hastaligi-ne-demek.jpg

DEMANS BELİRTİLERİ NEDİR? 

Demans hastalığı olan insanların çoğu unutkanlık ve hafıza sorunlarından muzdariptir; ancak diğer zihinsel beceriler de etkilenmektedir. Bunlara örnekler:

• Girişim ve eylem gücü
• Kelimeleri bulma ve cisimleri adlandırma kabiliyeti
• Yol bulma kabiliyeti (yön kestirme yeteneği)
• Hesap yapma kabiliyeti
• Kavrama ve sorun çözme
• Kişilerin adını hatırlama kabiliyeti

Demans hastalığında diğer insanlarla karşılıklı etkileşim de değişebilir. Sosyal beceriler ve duygusal yaşam değişebilir ve kişilik etkilenebilir. Bu, demans hastası bir kişinin diğer insanlarla karşılıklı etkileşimi kavramada zorluk çekmesi ve başkalarıyla
empati kurma yeteneğini kaybetmesi anlamına gelmektedir. Çoğu kez durum bilinci de azalır. Tüm insanlar zaman zaman hafızalarının çalışmaması veya bir olayı ilk bakışta
kavrayamama durumu ile karşı karşıya gelebilirler. Ancak sorunlar, demans hastalığı şüphesi için neden ortaya çıkmadan, günlük yaşamı kendi kendine yürütebilmesi için gerekli becerileri etkileyecektir.

DEMAS HASTALIĞI NASIL İLERLER?

Hastalığın seyri nedenine bağlıdır. Demans hastalıklarının çoğu giderek artarlar ve tedavi edilemezler. Seyir süresi birkaç yıldan birkaç on yıla kadar değişebilir.

DEMANS HASTALIĞI TEDAVİSİ NASILDIR? 

Tedavi olanakları, demansa hangi hastalığın neden olduğuna bağlıdır. Hasta ve yakınlarının bilgilendirilmesi ile birlikte pratik destek ve hafifletme tedavinin en önemli unsurlarıdır. Doktorlar 90’lı yılların sonlarından itibaren, diğerlerinin yanı
sıra Alzheimer hastalığı semptomlarını da geçici olarak azaltan ilaçları yazabilmektedir. Beyinde kan pıhtılaşmasına neden olabilecek vasküler demans hastalığında tedavi, daha fazla kan pıhtısının oluşmasının önlenmesine yöneliktir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN