Uluslararası filmlerin İstanbul çıkarması

Uluslararası filmlerin İstanbul çıkarması

37. İstanbul Film Festivali başlıyor. Festivalde hem sinema tarihine geçen hem de Türkiye’de ilk gösterimini yapacak yerli ve yabancı toplam 210 film izleyiciyle buluşacak. Fransa’dan Dominik Cumhuriyeti’ne, İran’dan Almanya ve Endonezya’ya kadar 11 uluslararası yapım da Altın Lale Ödülü için yarışacak.

ERKUT TEZERDİ/İSTANBUL

Bu yıl 37’ncisi düzenlenen İstanbul Film Festivali 6 - 17 Nisan günlerinde İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilecek. Vodafone Red sponsorluğundaki festivalde 18 bölümde 43 ülkeden 218 yönetmenin toplam 210 filmi; Pera Müzesi Oditoryumu’ndan Beyoğlu Sineması’na, Cinemaximum Zorlu Center’dan Rexx Sineması’na kadar çeşitli mekânlarda sinemaseverlerin karşısına çıkacak. Festival Direktörü Kerem Ayan, uluslararası yarışmada 11 iddialı filmin yer aldığını belirterek “Galalarımız ile henüz biten Berlin Film Festivali’nin ödüllü filmleri başta olmak üzere, dünya festivallerinin öne çıkan yapımlarını ilk defa keşfedeceğiniz Genç Ustalar, Yıllara Meydan Okuyanlar, gitgide daha da büyüyen Musikişinaz bölümümüz, her derde deva Antidepresan’ımız ve daha niceleri salonlarda sizleri bekliyor olacak” diyor. Ayrıca sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden Ingmar Bergman da doğumunun 100’üncü yılında özel bir seçkiyle anılacak. Festivalde João Pedro Rodrigues’in jüri başkanlığında düzenlenen ‘Uluslararası’ bölümünde Altın Lale için yarışacak yapımlar ise şöyle:

Tuzdan Kaide - Türkiye

Burak Çevik’in yazıp yönettiği ‘Tuzdan Kaide’, 30’lu yaşlarındaki lanetlenmiş bir kadının, iblislerin musallat olduğu bir sandalcıyla sohbetini, zamandan kopmuş, mekânı belirsiz ve sürekli tekrarlanan öyküsünü beyazperdeye taşıyor.

Köpek - Fransa

İlk gösterimini Locarno Film Festivali’nde yapan ‘Köpek’ (Chien / Dog), tüm umudunu tüketince köpek olmaya karar veren bir adamın hikâyesini anlatıyor. Samuel Benchétrit tarafından yönetilen filmin başrolünde Vincent Macaigne oynuyor.

Cocote - Dominik Cumhuriyeti

Senaryosu Nelson Carlo de los Santos Arias tarafından yazılan ve yönetilen ‘Cocote’ (As Boas Maneiras), Dominik Cumhuriyeti’nin yanı sıra Arjantin, Almanya ve Katar ortak yapımı. İntikam hikâyesi üzerinden gelenek, sınıf çatışması, şiddet eğilimi ve ahlaki yozlaşma gibi temaları konusunda eritiyor.

Görgü Kuralları - Brezilya

Gerilim filmleriyle dikkat çeken yönetmen ikili Juliana Rojas ile Marco Dutra’nın birçok festivalden ödülle dönen yeni filmleri ‘Görgü Kuralları’ (As Boas Maneiras), fantastikle sosyal gerilimi iç içe sunan 135 dakikalık çağdaş bir müzikal masal.

Western - Almanya

Yönetmen Valeska Grisebach, gerçek işçilerin rol aldığı filmde izleyiciye oldukça güncel bir ‘yabancılık’ tartışması sunuyor. ‘Western’ ilk gösterimini Cannes’da yaptı, Geçen yıl düzenlenen New Horizons Film Festivali’nde ise ‘En İyi Film’ ödülünün sahibi oldu.

Bir Zamanlar Kasım’da - Polonya

Yoksulların önemsenmediği bir sosyal düzende kurallar empatiden önce geliyor. İşsiz öğretmen ile hukuk öğrencisi oğlu Mareczek her gün başka bir aşağılanmaya göğüs geriyor. Yönetmen Andrzej Jakimowski ‘Bir Zamanlar Kasım’da (Pewnego razu w listopadzie) filminde Varşova’nın bilinmeyen yüzünü anlatıyor.

Bir Mahalle Hikâyesi - Romanya

Konusu Bükreş’in kenar mahallelerinde geçen ‘Bir Mahalle Hikâyesi’ (Soldatii. Poveste din Ferentari / Soldiers. Story from Ferentari) birçok yönüyle hem tabuları yıkan hem de sınırları aşan, alışılmadık bir aşk hikâyesini beyazperdeye taşıyor.

Kış Kardeşleri - Danimarka

Avrupa’da birçok seçkin ödül kazanan ‘Kış Kardeşleri’ni (Vinterbrødre / Winter Brothers) Hlynur Pálmason yazıp yönetti. Filmde bembeyaz bir madenci kasabasında, prefabrik barakalarda yaşayıp madende çalışan iki erkek kardeşin aniden altüst olan hayatı sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

Katil MarlIna - Endonezya

Etkileyici görselliğiyle öne çıkan, feminist bir western... ‘Katil Marlina’nın konusu Endonezya’nın Sumba adasındaki ıssız çöl tepelerinde geçiyor. Marlina adında dul bir kadının adalet peşine düşmesini, haydutlar ve onların hayaletleriyle intikam mücadelesini anlatıyor.

Ev - İran

Asghar Yousefinejad’ın yazıp yönettiği  ilk uzun metrajlı filmi ‘Ev’ (The Home), konusu tek mekânda geçen mizahi bir gerilim. Babasının vasiyetini yerine getirmek istemeyen Sayeh adındaki kadın öyküsünü konu edinen yapım, geçen yıl Uluslararası Fecr Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo’ ödülünü aldı.

The Rıder - ABD

2017 Hamburg Film Festivali’nden ödülle dönen ‘The Rider’, rodeo sırasında ölümcül bir kaza geçirdikten sonra yaşamını sorgulayan genç binici Brady Jandreau karakteri üzerinden Amerikan erkeğini eleştiriyor. Gerçek bir yaşam öyküsünden uyarlanan filmi yazıp yöneten ise Chloé Zhao.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN