Uykusuzluk dünyaya bakışımızı değiştiriyor

Uykusuzluk dünyaya bakışımızı değiştiriyor

Uykusuzluğun beyin hücrelerinin düzgün çalışmasını durdurduğu, dünyayı görme biçimimizi değiştirdiği tespit edildi. Örneğin uykusuz kalanların beyni algıladıklarını geç kaydediyor, tepkileri ağırlaşıyor ve bu kişiler görme sorunu yaşıyor.

Daha önce depresyon, obezite, diyabet, kalp krizi ve felç riskini artırdığı tespit edilen uykusuzluğun yeni zararları tespit edildi. Uyku yoksunluğunun beyin hücrelerinin düzgün iletişim kurmasını durdurduğu, insanların etrafındaki dünyayı nasıl gördüğünü bile etkilediği belirlendi.

Kaliforniya Los Angeles Üniversitesi’nden (UCLA) bilim insanları tarafından uykusuz kişilerde yapılan beyin taramaları, yorgunluğun beyin hücrelerinin iletişim hızını bozduğunu ve anıların doğru bir şekilde kodlanmasını önlediğini ilk kez gösterdi. Aynı zamanda hafızada ve görme alanında geçici bir süre boşluklar oluşmasına da yol açtığı belirlendi. Araştırmacılar, beyinlerine elektrotlar yerleştirilen 12 uyku yoksunu epileptik hastayı araştırdı, çeşitli görüntüleri mümkün olan en kısa sürede kategorize etmelerini istedi. Sonuçları Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada hastaların uykuları arttıkça verilen görevi daha zor yerine getirmeye başladığı görüldü. Taramalar, hastaların bu durumdayken beyin hücrelerinde neler olduğunu da gösterdi.

UCLA’dan  nöroşirürji profesörü Itzhak Fried, uykusuzluğun yorgun bir kişinin otomobilinin önünde bir yaya olduğunu farkına varmasını engelleyebileceğini söyledi. Fried “Uyku nöronların düzgün çalışabilmesini sağlıyor. Bu, çevremizdeki dünyaya nasıl algıladığımızın yolunu açıyor. Mesela sürücünün aşırı yorgun beyinle yaya trafiğini görme davranışı yavaşlıyor. Beyninin algıladıklarını kaydetmesi daha uzun sürüyor. Yetersiz uyku, beynimizde çok fazla içki içmek gibi benzer bir etkiye sahip. Ancak yorgun sürücüleri yoldaki sarhoş sürücüleri hedeflediğimiz gibi tanımlamak için yasal veya tıbbi standartlar mevcut değil” dedi. Tel-Aviv Üniversitesi’nden Dr. Yuval Nir sonuçlarla ilgili “Uyku yoksunluğunun beyin hücresi aktivitesini körelttiğini gözlemledik” yorumunu yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN