Uzmanlar uyardı: Baklava yerine kuru meyve tüketin

Uzmanlar uyardı: Baklava yerine kuru meyve tüketin

Kurban Bayramı’yla beraber uzmanlar uyarılarını yeniliyor. Üreticiler ucuz baklavanın ağzınızın tadını bozmasına izin vermeyin derken diyetisyen Melek Atabey de tatlı yerine kuru meyve yiyin önerisinde bulundu. Ayrıca Prof. Dr. Yüksel Altuntaş “Eti sağlıklı tüketmek için doğru pişirin” diyerek muhafaza haricinde pişirmenin de önemine vurgu yaptı.

Kurban Bayramı’nda bol miktarda tüketilecek olan kırmızı et konusunda uzmanlar uyarıyor: “Eti sağlıklı tüketmek için doğru pişirin.” Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Yüksel Altuntaş, “Yüksek ısıda, uzun süreli pişirme sağlık açısından zararlıdır. Buna karşın eti, tencere yemeği şeklinde pişirme veya haşlamada böyle bir risk artışı görülmemiştir” dedi. Kırmızı et tüketiminden bağımsız pişirme metotlarının da sağlık açısından çok önemli hale geldiğini anlatan Altuntaş, “Yüksek ısıda, uzun süreli pişirme sağlık açısından zararlıdır. Nitekim 2017’de yapılan bir klinik araştırmada yüksek ısıda uzun süreli kavurma veya alevli ateşte veya mangalda uzun süreli pişirmenin  tip 2 riskini artırdığı gösterilmiştir. Buna karşın eti, tencere yemeği şeklinde pişirme veya haşlamada böyle bir risk artışı görülmemiştir. Yine yüksek ısıya veya ateşe doğrudan maruziyetle uzun süreli pişirmeyle etin içerisinde kanserojen madde dönüşümü olmakta, ayrıca  besin ve mineral kaybı artmaktadır” diye konuştu. Öte yandan Türk Böbrek Vakfı Diyaliz Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Bilal Görçin, artık böbrek hastalarının her aşamada normal proteinli beslenebildiğini belirterek, “Ancak proteinlerin yıkım ürünü olan fosfor ve ürik asit birikimi özellikle gut hastalığı olan veya fosforu yüksek kronik böbrek yetmezliği hastalarında sorun çıkarabilir. Diyaliz hastalarında tuz zararlıdır. Diyaliz hastaları az tuzlu kurban eti yiyebilir” açıklamasında bulundu.

Bayramın vazgeçilmezi baklava konusunda da önemli uyarılar geldi. Tatlı üreticileri ucuz baklavayla ağzınızın tadını bozmayın diyerek kaliteli baklavanın kokusu ve görünüşünden de ayırt edilebileceğini belirtti. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü uzman diyetisyeni Melek Atabey bayram ziyaretlerinde çikolata veya şeker yerine, kuru yemiş ikram edilmesi önesinde bulundu. Atabey, Kurban Bayramı’nda özellikle aşırı protein ve şeker tüketiminin oluşturabileceği rahatsızlıkların önüne geçmek için bayramda da dengeli beslenilmesi ve öğün atlanılmaması gerektiğini belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN