Uzun yaşamın beşinci altın adımı ‘etiket’

Uzun yaşamın beşinci altın adımı ‘etiket’

Spor yapmak, düzenli uyku, sigara ve alkolden uzak durmak... Uzun ve sağlıklı bir yaşam için öneriler sıralayan uzmanlara göre, marketlerden satın alınan gıdaların etiketinde yazanlara dikkat etmek de beşinci altın adım.

arketten satın alınan ürünlerin içinde acaba ne kadar şeker, glüten, laktoz, tuz ve duymuş yağ var? Uzmanlar vücut dengesine uygun beslenmek için, gıdaların ambalajında, kutusunda yazanları dikkatli okumanın ve neyin faydalı, neyin zararlı olduğunu belirlemenin çok önemli olduğunu söylüyor. Peki, paketlerin arkasında yazanları anlamanın kolay bir yolu var mı? Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Diyetisyeni Alev Erkan etiketleri doğru okuma hakkında önemli ipuçları verdi: “Burada önemli olan etiketleri doğru analiz etmek ve içeriklerini anlamak. 3 adımda hangi gıdadan uzak kalmamız gerektiğini anlamamız mümkün.”

“Tüketiciler genellikle birçok besin etiketinde ‘100 gramda’ ve ‘1 porsiyon’ ibarelerinin yer aldığını söylüyor” diyen Erkan, bu nedenle alınan ürünün kaç porsiyon olduğunu bilmek ve ona göre tüketmek için ilk iki ibareyi iyi anlamak gerektiğinin altını çiziyor: “Örneğin; aldığınız tuzlu bir bisküvinin etiketinde, 100 gram içeriğindeki tuz belirtiliyor ve siz günlük tuz alım miktarınıza uygun olduğunu düşünüyorsunuz. Fakat bu bisküvinin paketi 200 gram ise ve tamamını tükettiyseniz, iki katı kadar tuz almış olursunuz. Dolayısıyla besin etiketinde verilen miktar ile sizin tükettiğiniz miktarı eşleştirmek, etiketi doğru yorumlayabilmenin en önemli koşulu.”

Besinler satın alınırken kalori kontrolü yapanların gün içinde daha az kalori aldığını söyleyen Erkan, şöyle devam ediyor: “Kalori kontrolü yapmak kişiyi obezite başta olmak üzere birçok kronik hastalığa karşı koruyor. Ancak kalori kontrolünü yaparken tüketilen miktar ile eşleme yapmak önemli. Örneğin; 100 kalorilik bir mini kekten 3 adet yendiğinde bir akşam yemeğine eş kalori alınmış oluyor. Bununla birlikte ‘light’ ibaresi olan gıdaların nasılsa az kalorili diyerek fazla tüketilmesi de son derece zararlı. Light ürün olması kalori içermediği ve sınırsız tüketilebileceği anlamına gelmiyor.”

BUNLARI MUTLAKA AZALTIN

Etiketlerin üzerindeki ibarelere göre azaltılması gereken içerikler şöyle sıralanıyor: Doymuş yağ, trans yağ, kolesterolü artıran içerikler, tuz, sodyum ve şeker. Karbonhidrat, protein ve yağ bileşenleri dengeli bir şekilde tüketilmeli. Lifli gıdalar tercih edilmeli; bağırsak koruyucu işlevi görür. Lif, kabızlık düşmanıdır. Özellikle bisküvi, ekmek gibi tahıllı gıdalarda yer aldığından paketli ürünlerin liften zengin olmalarına özen göstermek gerekiyor. Bunun için 1 pakette 7 gr’dan fazla lif içeren besinler tercih edilmeli. Etiketinde A, C, B vitaminleri, potasyum, kalsiyum, demir yazan gıdaları tercih etmek sağlık açısından çok yararlı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN