Vitamin hapları ne kalp krizini ne de inmeyi engelliyor

Vitamin hapları ne kalp krizini ne de inmeyi engelliyor

Vitamin ve mineral maddeler içeren hapların kalp ve damar rahatsızlıklarının neden olduğu ölümleri engellemede hiç bir faydasının olmadığı dev bir araştırmayla ispatlandı. Bu sonuca varmak için 1970 ve 2016 yılları arasında yapılan 3249 bilimsel araştırma incelendi. Uzmanlar, buna ek olarak 2 milyon kişinin katıldığı 18 yüksek düzeyli araştırmayı da analiz etti.

KARAR/ALMANYA

Besin takviyesi olarak kullanılan vitamin haplarının inme ve kalp krizinden kaynaklanan ölüm riskini düşürücü hiç bir etkisi olmadığı ortaya çıktı. Amerika’da Alabama Üniversitesi’nde Dr. Joonseok Kim’in yönettiği geniş kapsamlı bir araştırma mucizevi faydalar vadeten vitamin haplarının tıbbi olarak fazla bir anlam taşımadığını ortaya koydu. Bu sonuca varmak için 1970 ve 2016 yılları arasında yapılan 3249 bilimsel araştırma incelendi. Besin takviyesi haplarının kalp krizi ve inmeye etkisini tespit etmeye çalışan uzmanlar, buna ek olarak 2 milyon kişinin katıldığı 18 yüksek düzeyli araştırmayı da analiz etti.

HİC BİR KATKI TESPİT EDİLEMEDİ

Dr. Kim bilimsel verileri bir akrobat titizliği ile incelediklerini belirterek, "Multivitamin ve Mineral maddelerin kullanılması kalp krizi, inme ya da damar hastalıklarına bağlı ölümlerin engellenmesinde hiç bir katkısı sağlamıyor" dedi. Mucize vaat eden vitamin ve mineral haplarının piyasası milyar dolarlarla ifade ediliyor ve sürekli gelişiyor. Sadece Almanya’da bu hapların yıllık cirosu 2015 yılında 1.1 milyar Euro oldu.

SPOR YAPIN TAZE SEBZE TÜKETİN

Bu araştırmaya baz alan Alman Neoroloji Topluluğu (DNG) Genel Sekreteri Prof. Peter Berlit, "Sonuçlar çok şaşırtıcı. Vitamin haplarının vatandaşlar için bir fayda sağlamadığını ortaya koyuyor" dedi. Bütün kalp ve damar rahatsızlığına dayalı ölümleri incelendiğinde besin katkı maddesi alanların görce risk oranı 1.00 olarak belirleniyor. Bu rakam ekstra vitamin, mineral ya da başka elementler kullanmanın söz konusu rahatsızlıklarda hiç bir fark yaratmadığını ortaya koyuyor. Sonuçlarda kadın-erkek, sportmen-tembel ve sigara içen-içmeyen arasında da bir fark bulunmuyor.

Alman İnme Hastalıkları Topluluğu Başkanı (DSG) Prof. Dr. Armin Grau ise bu haplardan sadece üreticilerin ve satıcıların fayda elde ettiğini belirterek, "Damar hastalıklarına salata, meyve ve sebzenin iyi geldiği kesin ıspatlandı. Ek önlem olarak sigaradan vazgeçmek, aşırı alkol tüketimini azaltmak ve biraz hareket etmeyi tavsiye ederim. Eğer illa da para vermek isteyen varsa vitamin haplarına değil spor salonlarına versin’’ dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN