Vücudu donduruldu hayata tutundu

Vücudu donduruldu hayata tutundu

50 dakika kalbi duran hastanın vücudu dondurularak beyin hücreleri kurtarıldı. ‘Terapötik hipotermi’ yöntemiyle vücut ısısı 32-33 dereceye düşürülen Remzi Sönmez’in ölmemiş beyin hücreleri sağ tutuldu. Yavaş yavaş iyileşen Sönmez, önce kaslarını hareket ettirdi, sonra sağlığına konuştu.

İstanbul’da yaşayan 55 yaşındaki Remzi Sönmez yaklaşık iki ay önce, eşiyle kahvaltı ederken aniden fenalaştı ve yere yığıldı. Eşi hemen ambulansı aradı ve kalp krizi geçirdiği anlaşılan Sönmez hastaneye kaldırıldı. Uzun bir süre beynine oksijen gitmeyen Remzi Sönmez’in beyninin hasar alması ise ilginç bir yöntemle önlendi. Doktorlar Sönmez’in vücut ısısını kontrollü bir şekilde düşürdü. Tedavi amaçlı yapılan ve ‘terapötik hipotermi’ adı verilen vücut dondurma işleminin ardından Sönmez bir süre sonra gözlerini açtı.

Hastayı tedavi eden Okan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Candan “Remzi Bey bize geldiğinde kalbi atmıyordu. Bize gelene kadar geçen zaman 15 dakikadan fazlaydı. İlk müdahalede bulunduk. 35 dakikanın üzerinde bir kalp masajı yaptık. Kalbi ısrarla çalışmadı. 35’inci dakikada kalbi çalıştırmayı başardık” dedi.

Kalbin çalışmasının ardından hemen anjiyo yapılan Sönmez için soğutma işlemi uygulandı. Prof. Dr. Candan, beynin oksijensizliğe dayanamadığını ve dolayısıyla olası hasarı azaltmak için uyguladıkları terapötik hipotermi işlemini şöyle anlattı: “Müdahaleden sonra hastanın koma durumu devam etti. Biz beyni korumak amacıyla hemen akabinde 24 saat boyunca vücut ısısını 32-33 dereceye düşürdük. Buradaki amaç yaralanmış, ölmek üzere olan hücrelerin sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlamak. Yani beyinde yaralanmış hücreleri tekrar geriye döndürmek. Amacımız budur. Kısmen zarar görmüş ama tamamen ölmemiş beyin hücrelerini sağ tutmak amacıyla vücut ısısını düşürüyoruz. Çünkü vücut ısısı düşünce beyin hücreleri daha az enerji harcıyor ve dolayısıyla sağ kalımları artıyor. Sonraki 16 saatte de yavaş yavaş ısıttık. Hastanın bilinci kapalı olmaya devam etti. Yavaş yavaş bilinci açıldı, hareketlerini geri kazanmaya başladı.”

Benzer durumdaki hastaların yüzde 75’inin hayatını kaybettiğini kaydeden Candan, geri kalan yüzde 25’inin ise kurtulsa bile vücudunda önemli sekeller kaldığını, birçok fonksiyonunu düzgün olarak kullanamadığını belirtti. Candan, Remzi Sönmez’in beyin hücrelerinin daha fazla yara almasının bu sayede önlendiğini söyledi. Yavaş yavaş iyileşen Remzi Sönmez, önce etrafındakileri tanımaya, ardından kaslarını hareket ettirmeye ve son olarak da konuşmaya başladı. Prof. Dr. Candan, Sönmez’in tekrar yürümesinin de ileride olası olduğunu belirtiyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN