Yağlı beslenme meme kanseri riskini artırıyor

Yağlı beslenme meme kanseri riskini artırıyor

Washington Üniversitesi’nin yaptığı araştırmayla anne adaylarında görülen obezitenin yeni nesilde kanser riskini artırdığı ortaya konuldu. Nedeni yüksek yağlı beslenmenin nesiller boyunca genetik değişikliğe sebep olması.

Washington Üniversitesi’nde fareler üzerinde gerçekleştirilen bilimsel bir araştırma, anne adaylarında görülen obezitenin yeni nesil yavrularda kanser riskini artırdığını gösterdi. ‘Kanser riskinin nesiller arasında iletilmesinde obezitenin etkisi’ başlıklı araştırmada, yağ oranından yüksek beslenmenin kadınlarda kansere yol açma olasılığı ele alındı.   

Araştırma hakkında bilgi veren Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mahmut Gümüş, yaşam tarzı ve çevresel koşulların birçok kanserde olduğu gibi meme kanserinde de ciddi bir faktör olduğunu vurguladı. Obezitenin yanı sıra alkol tüketimi, yetersiz fiziksel aktivite, uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı ve hormon tedavisinin meme kanseri riskini artırdığına işaret eden Gümüş, gebelik sırasında dengesiz beslenme ve özellikle aşırı yağlı gıdaların tüketiminin de gelecek nesillerdeki meme kanseri riskini artırabileceğini söyledi.

Washington Üniversitesi Kanser Merkezi tarafından yürütülen araştırmadan çarpıcı sonuçlar elde edildiğini anlatan Gümüş, şunları kaydetti: “Araştırma kapsamında yağlı diyetin etkisini anlamak üzere fareler üzerinde deney yapıldı. Diyetlerin kuşaklar arası etkisini incelemek için fareler iki farklı evrede çiftleştirildi. Deneyin ilk aşamasında, hamile fareler rastgele iki gruba ayrıldı. Birinci grup kalori miktarının yüzde 16’sının yağdan alındığı normal bir diyetle beslenirken, ikinci gruptaki fareler yüksek yağlı diyetle beslendi. Deneyin ikinci aşamasında, bir önceki evreden (birinci nesil yavru) çıkan dişi yavrular, yüksek yağlı bir diyetle beslenen erkeklerle çiftleştirildi. Bu aşamada hamile kalan tüm dişilere normal bir diyet verildi. Anneleri aracılığıyla yüksek yağlı diyete maruz bırakılan birinci ve üçüncü nesil dişi yavrularda veya büyük torunlarda, meme kanseri gelişme riskinin yüksek olduğu ve kötü huylu tümörlerin daha önce yerleştiği gözlemlendi.”   Gümüş bunun nedeni olarak yavruların genetik yapılarında değişiklik yaşanması olduğunu söyledi. 

ŞOK DİYETLER KARACİĞERİ YAĞLANDIRIR

İç hastalıkları, gastroenteroloji ve hepatoloji uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, çağın vebası olarak adlandırılan obezite ile neredeyse moda olan şok diyetlerin, vücudun bir nevi fabrikası olan karaciğere de zarar verdiğini söyledi. Karaciğerin işlevini bozan rahatsızlıkların başında hepatit virüslerinin geldiğini, hepatit A, B ve C virüslerinin karaciğerde fonksiyon kaybına yol açtığını ifade eden Gümürdülü “Doktor önerisi olmadan ilaç kullanımı ve bazı genetik rahatsızlıklar da karaciğere zarar vermekle birlikte obezite de önemli rol oynuyor. Obezite ve neredeyse moda gibi çoğu kişinin uyguladığı şok diyetler de vücudun fabrikası karaciğerde yağlanmaya yol açarak, bu organın fonksiyonlarına zarar veriyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN