Yapay zekâlı Vahşi Batı sınırları zorluyor

Yapay zekâlı Vahşi Batı sınırları zorluyor

Son yılların fenomen kavramı ‘yapay zekâ’ konusunu işleyen ‘Westworld’ iddialı bir giriş yapıyor. Fransız düşünür Jean Baudrillard’ın ‘Matrix’ten ‘Truman Show’a kadar birçok projeye ilham veren Simülasyon Kuramı’ndan beslenen yapımda, tasarlanan Vahşi Batı konseptli dünya, gerçekliğin yerine geçiyor.

ERKUT TEZERDİ/İSTANBUL

1973 yapımı aynı isimli filmi de bulunan ‘Westworld’ dizisinin ikinci sezonu başlıyor. Serinin yeni sezon ilk bölümünü özel bir gösterimde izledim. Buna göre tasarlanan dünya, tıpkı Baudrillard’ın Simülasyon Kuramı’nda bahsettiği gibi gerçekliğini yerini alıyor. Imdb notu 10 üzerinden 8.9 ve rottentomatoes skoru yüzde 83 olan ‘Westworld’ yapay zekâ konusunu işleyen, çekimlerinden anlatımına dek sanatsal değeri çok yüksek bir yapım. Başrollerinde Oscar Ödüllü Anthony Hopkins ile Ed Harris gibi ünlü oyuncuların yer aldığı dizide; yalnızca varlıklı kişilere hitap eden Vahşi Batı konseptli bir şehirde akıllı robotlarla insanların etkileşimi ve sonrasında robotların düşünsel evrimi anlatılıyor. Dizinin ilk sezonunda her şey kontrolden çıkarken, ikinci sezonda yepyeni bir başlangıç yapılıyor: Simülasyon ile gerçeklik tamamen iç içe geçiyor.

Seride varlıklı kişiler ücretini ödedikten sonra Vahşi Batı’ya giriş yapıyor, eğlendikten sonra gerçek dünyanın yolunu tutuyordu. Fakat bu, ilk sezonun sonunda farklı bir yöne kaymış, flashback sahneleriyle şaşırtıcı bir final yapılmıştı. İkinci sezonda arama-kurtarma çalışmaları ekseninde insanlaşan robotların aksiyon ile sevgi-nefret karşıtlığındaki yönelişleri ekrana yansıyor. İzleyiciye “Kim daha insan?” ve “Gerçekliği belirleyen nedir?” gibi sorular yöneltiliyor. Dahası, büyük merak uyandıran gelişmeler de yaşanıyor. Bunların başında ise Bernard’ın akıbeti var.

‘Akıl Defteri’, ‘Prestij’ ve ‘Yıldızlararası’ gibi en aykırı filmlerinin senaryolarını kalame alan Jonathan Nolan imzalı ‘Westworld’ dizisinin yapımcı koltuğunda da bir zamanların izleyici rekortmeni ‘Lost’un da yapımcısı J. J. Abrams var. Yani normal bir seyir çizgisi beklememek gerekiyor. ‘Westworld’ yeni sezonuyla ABD yayınıyla aynı anda, 23 Nisan saat 04.00’de Türkçe altyazılı olarak beIN CONNECT kanalında izleyiciyle buluşacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN