Yaranıza tuz değil şeker bastılar

Yaranıza tuz değil şeker bastılar

İngiltere’de bir üniversitede hemşirelik dersleri veren Moses Murandu, çocukluk hatıralarından yola çıkarak yaranın tuz değil şeker basılınca iyileştiğini ispatladı

Zimbabve’nin yoksul bir köyünde büyüyen Moses Murandu’nun, çocukken düşüp bir yerini sıyırdığında veya kestiğinde yarasına hemen tuz basılırmış. Şanslı günündeyse, babası para verip toz şeker aldırır, yaraya şeker dökülürmüş. Murandu, yaraya şeker döküldüğünde daha çabuk iyileştiğini biliyormuş. Ama 1997’de hemşire olarak çalışmak için İngiltere’ye geldiğinde hastanede yara tedavisinde şeker kullanılmadığını görünce bu durumu değiştirmeye girişmiş. İngiltere’deki Wolverhampton Üniversitesi’nde hemşirelik dersleri veren Murandu, yara bakımında şeker kullanımı ile ilgili burada yaptığı pilot çalışmadan dolayı geçen ay Journal of Wound Care’den (Yara Bakım Dergisi) ödül aldı.

Murandu, şekerle yara tedavisi için sadece toz şeker ve sargı bezi gerektiğini söylüyor. Yaraya toz şekeri döküp üzerini sargı beziyle kapatıyorsunuz. Toz şeker tanecikleri, bakterilerin çoğalmasına neden olan nemi emerek yaranın daha çabuk iyileşmesini sağlıyor. Murandu İngiltere’de 41 hasta üzerinde klinik çalışmalarını tamamladı. Deneylerinin sonucunu henüz yayınlamamakla birlikte birçok ulusal ve uluslararası konferanslarda sunumlar yaptı. Murandu, çalışmalarını bir üst aşamaya taşıyarak İngiltere’deki hastaneleri bu tedavi konusunda ikna etmek istiyor. Ama yeni çalışmalar için mali desteği genellikle ilaç firmaları veriyor ve bu firmalar patent almayacağı bir çalışmayı desteklemiyor.

Murandu ilk deneyleri Zimbabve, Botsvana ve Lesotho’da yapmış; şeker yoğunluğunun az olduğu durumlarda bakterilerin çoğaldığı ama yüksek yoğunlukta bakterilerin sınırlandığı görüldü. Murandu şekerli yara tedavisinin diyabet hastalarında da başarılı olduğunu, yaraya şeker dökmenin glikoz seviyesini artırmadığını gördü. Bu tedavinin ekonomik olmasının yanı sıra şekerin başka bir avantajı daha var, antibiyotiklerin artık etki göstermediği yaralarda şeker kullanarak iltihap kurutmak mümkün olabilir. Hayvanların tedavisinde kullanılıyor

ABD’de veteriner Maureen McMichael da aynı yöntemi yıllardır hayvanlar üzerinde denediğini söylüyor. McMichael, hayvanların yara tedavisinde şeker ve bal kullanmaya 2002’de başlamış. Bir keresinde pitpull cinsi köpeklerin saldırısına uğramış ve her bacağında 40’a yakın yarası olan bir köpek McMichael’ın şeker ve bal tedavisi ile sekiz haftada iyileşmiş.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN