Yılda sekiz defa hastalanmak mümkün

Yılda sekiz defa hastalanmak mümkün

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Emre Üstündağ “Tüm dünyada hastaneye gitme nedenleri arasında üst solunum yolları enfeksiyonları ilk sıralarda. Bilinenin aksine yılda sekiz defa gribe yakalanmak mümkün, sakın hafife almayın” dedi.

Mevsim geçişlerinde yaşanan ısı değişimleri birçok hastalık gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına zemin oluşturuyor. Zayıflayan bağışıklık sistemiyle birlikte vücut direncinin düşmesi bu dönemlerde üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanmasına neden oluyor. Burun, sinüsler, farenks, larenks veya bronşlar gibi üst solunum yollarını ilgilendiren bu akut enfeksiyonlar, iş ve okul günü kayıplarının da en yaygın nedenini oluşturuyor.

Acıbadem Altunizade Hastanesi KBB Uzmanı Prof. Dr. Emre Üstündağ, çok sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ise uyarılarda bulunuyor. Üstündağ, Türkiye ve dünyada hastaneye gitme nedenlerinin ilk sıralarında yer alan üst solunum yolları enfeksiyonları yetişkin kişilerde yılda 2-4 kez görülebilirken, bu sayı çocukluk döneminde yılda 8’e kadar çıkabiliyor.

Çoğunluğu virüslerden kaynaklanan bu enfeksiyonlar nezle, grip gibi daha kolay tedavi edilebilecek hastalıklar olabileceği gibi, sinüzit, farenjit, larenjit, bademcik iltihabı ve kulak iltihabı gibi çok daha ciddi enfeksiyonlar olabiliyor” sözlerini kaydetti. Hastalığa yakalanma ve korunmada, güçlü bağışıklık sisteminin en güçlü silah olduğunu söyleyen Üstündağ, “Kronik hastalığı olanlarda bağışıklık sisteminde de sorunlar olabildiği için bu kişiler hem daha sık hasta oluyor, hem de hastalık daha şiddetli seyredebiliyor” dedi.

Çok sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmenin farklı hastalıklara işaret edebileceği bilgisini aktaran Üstündağ, bu özellikteki hastalarda kronik hastalık ve alerji taramasına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Doğru tedavi için ayırıcı tanının iyi yapılması gerektiğinin altını çizen Üstündağ, tüm farkındalık çalışmalarına rağmen üst solunum yolu enfeksiyonlarında bilinçsiz antibiyotik kullanımının hala devam ettiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN