Yılın sorusu: e devlet soy ağacı sorgulama nasıl yapılır? Soy ağacı nasıl öğrenilir? Tıkla öğren

Yılın sorusu: e devlet soy ağacı sorgulama nasıl yapılır? Soy ağacı nasıl öğrenilir? Tıkla öğren

E-devlet soy ağacı sorgulama şimdiden rekor kırdı. Milyonlarca vatandaş "e devlet soy ağacı sorgulama nasıl yapılır?" "Soy ağacı nasıl öğrenilir?" sorularının cevabını internetten arıyor. Şimdiden 3.5 milyon belge üreten e devlet alt üst soy bilgisi öğrenme sistemi kapatıldıktan sonra ikinci kez açılır açılmaz adeta akına uğradı. Yaklaşık 10 milyondan fazla kişi alt üst soy bilgisini öğrendi. Öğrenemeyen kişiler ise Nüfus Müdürlüğü'ne gitti. e-devlet'ten soy ağacı sorgulamak isteyenler ise e-Devlet resmi sitesine akın etti. Peki soy ağacı nasıl öğrenilir, e devlette nasıl sorgulama yapılır? İşte adım adım sizi soy ağacınıza götürecek yöntem...

E devlet üzerinden açılan soy ağacı sorggulama ve öğrenme hizmetine vatandaşların yoğun ilgisi devam ediyor. İlk gün e-devlet sistemini kilitleyen soy ağacı yani alt üst soy bilgisi öğrenme hizmeti yeniden açıldı. Ancak milyonlarca vatandaşın ilgisi kesilmedi. İlk günkü yoğunluğu kat kat geçen soy ağacı öğrenme isteği milyonlarca vatandaşın e devlet soy ağacı hizmetine akın etmesine neden oldu. Öyleki sistem 24 saatte 3.5 milyon belge üretti. Peki "e-devlet soy ağacı sorgulama nasıl yapılır?" "Soy ağacı nasıl öğrenilir, nasıl bulunur?" İşte adım adım soy ağacı sorgulama... 

E DEVLET ÜZERİNDEN SOY AĞACI SORGULAMA

E devlet şifreniz varsa https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ linkinden e-devlet girişi yapınız. TC kimlik no ve e devlet şifresi ile giriş yapın. Açılan sayfada arama bölümüne soy ağacı ya da alt üst soy bilgisi yazıp arama butonuna basın. Aşağıda açılan linke tıklayın. İki seçenekle karşılaşacaksınız. Ya doğrudan soy ağacı çıkacak ya da e-mail ile soy ağacının size iletileceği yönünde mesaj. Eğer ikinci seçenek çıkarsa mutlaka iletişim bilgilerinizi kontrol edin ve kullandığınız e-mail adresini girin. 30 dakika ile 1 saat arasında mailinize soy ağacı sorgulama sonucu gelecektir. 

SOY AĞACI NASIL BULUNUR, ÖĞRENİLİR... YILIN SORUSU OLMAYA ADAY

Soy ağacı sorgulamak bu kadar basit. Ancak alt üst soy bilgisini öğrenmek isteyenler günde milyonlarca vatandaş "soy ağacı nasıl sorgulanır?" "soy ağacı nasıl öğrenilir?" "soy ağacı nasıl bulunur?" gibi sorularla internette arama yapıyor. Google'da yapılan arama 2018'in daha başında yılın araması oldu. Günlük milyonlarca arama ile ayda 50 ila 100 milyon arasında bir arama trafiği şimdiden bekleniyor. Resmi veriler de bunu doğruluyor. 

Son verilere göre e devlet üzerinde dün geceden beri hizmete açılan (haberin yazılış itibariyle son 24 saatte) 3 milyon 641 bin soy ağacı belgesi üretildi ve alt üst sorgulaması yapan vatandaşların mail adreslerine gönderildi. 

AY VE GÜN BİLGİSİ TAMAMLANDI

Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 39'uncu maddesinde "Genel Müdürlük, nüfus kayıtlarına göre vatandaşların Hicri veya Rumi tarihle yazılmış nüfus olaylarının tarihlerini miladi yıla çevirerek aile kütüklerine geçirmeye, doğum tarihlerinin ay ve günü belli olmayanların da eksikliklerini tamamlamaya yetkilidir. Doğum tarihlerinde doğum yılı yazılıp, doğum ayı ve günü yazılmamış olanların yaşlarının hesaplanmasında doğduğu yılın temmuz ayının birinci günü, ayı yazılıp da günü belli olmayanlar için de o ayın birinci günü başlangıç olarak alınır." hükmü yer alıyor.

Genel Müdürlüğün 2 Kasım 2012 tarihli ve 121166 sayılı oluruna istinaden doğum tarihlerinde ay veya gün bulunmayan kayıtlarda ay ve gün bilgisi tamamlandı.

ALT ÜST SOY RAPORUNDA MERNİS KAYITLAR ESAS ALINDI

Arşivde bulunan bilgiler 1882 yılı kayıtlardan başlıyor. Elektronik ortamda tutulan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'ne (MERNİS) esas olan kayıtlar ise 1904 yılı yazımına ait.

Bu kayıtların olmadığı yerlerde 1925 yılında yersel yazım yapıldı. Yersel yazım yapılan yerlerdeki MERNİS kayıtları da 1925 yılı yazımına ait.

e-Devlet Uygulaması üzerinden sunulan "Alt Üst Soy Raporu" hizmetinde MERNİS'te yer alan kayıtlar esas alınıyor. MERNİS'in veri tabanında yer alan kayıtlar ile e-Devlet Uygulaması üzerinden alınan "Alt Üst Soy Raporu"ndaki kayıtlar arasında herhangi bir fark bulunmuyor.

KAÇ KİŞİ SORGULADI?

Sistemin dün gece saatlerinde açılmasıyla birlikte bu sabah 07.45'e kadar 8 milyon 141 bin 756 kişinin sorgulama yaptığı açıklandı.

Üretilen belgelerde kişilerin yalnızca kendilerine ait alt-üst soy bilgileri yer alıyor. Belgelerde, 6698 Sayılı "Kişisel Verilerin Korunması Kanunu" gereğince kardeşler gibi yan soylarına ait bilgiler ise e-Devlet üzerinden paylaşılmıyor.

E-DEVLET ŞİFRESİ İNTERNET ÜZERİNDEN ALINIYOR MU?

Şifreyi, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz edilerek Yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınabilir.

e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebilir. Bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla ilgili detaylı bilgi alınabilir.

Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı kullanılıyorsa, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra şifre oluşturulabilir. Pilot il olan Bolu’da kullanılan elektronik kimlik kartı ile de Türkiye.gov.tr adresine giriş yapılabilir ve şifre oluşturulabilir.

GÜNLÜK BELİRLİ BİR KOTA AÇILACAK!

Habertürk Gazetesi'nden Fatmanur Boylu'ya konuşan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, e-Devlet alt üst soy ağacı sorgulama için günlük belirli bir kota açılacağı şeklinde sözlere yer verdi. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, böylesine bir yoğunluk beklemediklerini ifade etti.

E-DEVLET ALT ÜST SOY AĞACI ÖĞRENME SIRAYA KONACAK!

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner alt üst soy ağacı öğrenme taleplerinin sıraya konulacağı açıklamasını gerçekleştirdi. Yani, e-Devlet alt üst soy ağacı bilgisi sorgulamak için günlük belirli bir kota açılacak, bu kota dolduğu takdirde vatandaşların soy ağacı sorgulama talepleri bir sonraki güne kaydırılacak.

SOY AĞACINDA İLGİNÇ DETAYLAR

Soy ağacı sorgulama hizmetinin açılmasıyla, bu hizmetten yararlananlar şaşırtan ve güldüren sonuçlarla da karşılaştı. Soy ağacı raporu alanlar bunları sosyal medyadan paylaştı. Güldüren paylaşımlar bir tür soy ağacı magazin haberleri oluşturdu. 

Bazılarının Alt Üst Soy Belgesi’ne göre 1844 yılında doğan bir vatandaş sağ olarak görülüyor. Bu durum ise vatandaşlar tarafından sosyal medyaya taşındı. Sosyal medyada yayılan gönderinin ardından e-Devlet’e giren vatandaşlar, aynı sorunun kendilerinde de görüldüğünü yine sosyal medyadan paylaşarak duyurdu. 1800’lü yıllarda doğanın sağ olarak gösterilmesinin yanı sıra sistem üzerinde aynı yıllarda doğan kişilere soyadı verilmesi de dikkat çekti. Soyadı Kanunu ise 1934 yılında yürürlüğe girmişti.

Bazılarında ise1800’lü yıllarda doğanların birçoğu için soyadı ve ‘sağ’ bilgisi verildiği dikkat çekti.

Espirilere neden olan bazı paylaşımları aşağıdaki galerilerde bulabilirsiniz:

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN