Yunus Emre’nin 15 yeni şiiri bulundu

Yunus Emre’nin 15 yeni şiiri bulundu

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, Yunus Emre’nin daha önce yayımlanmamış şiirlerine ulaştığını söyledi. Tasavvuf edebiyatının büyük ismi hakkında 10 yıldır araştırma yarüttüğünü söyleyen Tavukçu “Türkiye ve Almanya’daki çalışmalarda, 1485 ila 1700’lü yıllara ait eserleri inceledim. Bu döneme ilişkin kayıtlarda bilinmeyen şiirler tespit ettim” dedi.

Anadolu’da 13. yüzyılda yaşayan Türk tasavvuf edebiyatının önemli ismi Yunus Emre’nin bilinmeyen ve çoğunda, ilahi aşkın işlendiği 15 şiiri ortaya çıkarıldı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, Türk Dil Kurumu’nun desteğiyle Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nin düzenlediği Uluslararası Yunus Emre ve Anadolu’da Türk Yazı Dilinin Gelişimi Sempozyumu’nda ‘Yunus Emre’nin daha önce yayınlanmamış şiirleri’ adlı bildiri sundu. Tavukçu, yaklaşık 10 yıldır Yunus Emre ile ilgili araştırmalar yaptığını belirterek Yunus Emre’nin bilinmeyen şiirlerine ilişkin Türkiye ve Almanya başta olmak üzere, bazı ülkelerde yaptığı araştırmalarda 1485’ten 1700’lü yıllara kadar olan döneme ait eserleri incelediğini söyledi. Tavukçu, bu döneme ait mecmualarda Yunus Emre’ye ait bilinmeyen şiirler bulduklarını aktardı.      

Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu, tespit ettikleri şiirlerin, Yunus Emre’ye ait olduğu bilinen diğer şiirlerle dil ve üslup yönünden karşılaştırıldığını, bilim çevrelerince ona ait olduğu konusunda mutabık kalındığını bildirdi.      

Yunus Emre’nin henüz bilinmeyen başka şiirlerinin de olabileceğini kaydeden Tavukçu “Yunus Emre’nin şiirlerinden bugüne kadar yayımlanmamış, kitaplara girmemiş olanlar var. Bunlar, genellikle kütüphane köşelerinde kalmışyazma mecmualarda bulunuyor. Bunlardan 15’ini tespit ettik ve sempozyumda sunduk. Bunlardan üçü 1485 tarihli bir yazmada tespit edilmiş, yani 15. yüzyıla ait çok kıymetli metinler. Böylece Yunus Emre külliyatına bir katkı sağlamaya çalıştık” diye konuştu. Tavukçu, yayınlanmamış şiirlerin çoğunda, tıpkı diğerlerinde olduğu gibi, “ilahi aşk”ın işlendiğine vurgu yaparak “Yayımlanmamış şiirlerinin çoğunun içeriği hep aşkla ilgili. Yunus Emre kendisinin aşk dinine bağlı olduğunu, imamıve mürşidinin aşk olduğunu ifade ediyor” değerlendirmesinde bulundu. 

Tavukçu, Yunus Emre’nin bilinmeyen üç şiirinden şu örnekleri verdi:   

Evvelini kimse bilmez y[ara]dan Hû var iden Hû      

Hikmetine akıl irmez var iden [Hû] yaradan Hû      

Hazret-i Mûsâ Turunda münâcât itdi yerinde      

Habibi kendi görende yaradan Hû var iden Hû      

......     

Gerçek âşıklara salâ dinildi      

Bir nidâ dir “öldi, duyanlar gelsün”      

İmâmım sorarsan Hazret-i Sultân      

Cem’iyyet cem oldı uyanlar gelsün      

...... 

Yarın ol mahşer yerine bu halkı cem eyleyeler      

Cem eyleyüp bir araya bir bir su’âl eyleyeler      

Kimisi cevâbın vire kimisi gark ola dere [tere]      

Çagrışalar peygambere zâr u efgân eyleyeler.  

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN