Yüzünüzün kırışmaması için sırtüstü uyuyun

Yüzünüzün kırışmaması için sırtüstü uyuyun

Yüzüstü mü, cenin pozisyonunda mı yoksa sırtüstü mü uyuyorsunuz? Herbirinin tercih edilme sebebi var ama Uyku Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, en iyisinin sırtüstü uyamak olduğunu söylüyor: “Erken yaşta oluşmaya başlayan yüz kırışıklıklarını önlüyor. Çocukların boyunu uzatıyor, reflü riskini azaltıyor.”

Uyku Derneği (UYKUDER) Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Karadağ, genç kalmanın bir formülünü açıkladı. Karadağ “Sırtüstü uyumak yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi sağlar” dedi.

Çoğu insanın uyku pozisyonunu gece boyunca 15-20 kez değiştirdiğini, bu nedenle belirli pozisyonlarda uyumak için ısrarcı olunmaması gerektiğini anlatan Karadağ, buna karşılık gün boyu yorulan ve yıpranan vücudun dinlenmesi açısından en doğru uyku şeklinin sırtüstü yatmak olduğunu söyledi. Karadağ, şöyle devam etti: “Sırtüstü uyumak omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar. Ayrıca bu pozisyon, başın mideye göre yukarıda olmasından dolayı kişide reflü riskini de azaltır. Bunun dışında sırtüstü yatmak çocuklarda hem sağlıklı gelişim hem de boy uzaması için son derece faydalı ve önemli.”

Karadağ, kimin nasıl uyuması gerektiğiyle ilgili bilgileri şöyle sıraladı: “Horlama ve uykuda nefes durması yani apne gibi uykuda solunum bozuklukları, en fazla sırtüstü pozisyonda yatanlarda görülür. Horlayanlar yüzüstü yatmayı tercih eder. Yüzüstü uyuma pozisyonunda özellikle boyun kasları aşırı geriliyor ve mide baskı altında kalıyor. Bu uyuma şekli, yastık altında kalan kolların alt kısmındaki sinirlere baskı uyguluyor ve vücut ağırlığı da akciğerlere basınç yapıyor. Bu nedenle yüzüstü yatanlar mümkün olduğunca baş yastığı kullanmamalı ve vücut altına uzun bir yastık koyarak vücudunu yükseltmeli. Yan pozisyonda bacakların hafifçe karna doğru çekilip arasına yastık, baş ve boyun altına da orta yükseklikte yastık konulmasıyla elde edilen cenin pozisyonunun, hamileler, bel ağrısı çekenler ve horlama problemi bulunanlar için en ideal yatış şekli.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN