Zayıf ama yağlı vücut bunama habercisi

Zayıf ama yağlı vücut bunama habercisi

Zayıf ama yağ oranı yüksek olan vücut tipleriyle bunama arasında ilişki tespit edildi. 69 ortalama yaşa sahip kişiler arasında yapılan araştırmada yüksek vücut yağının kişinin beyninde anıları ve kendi kendini kontrol etmeyi azalttığını ortaya koydu. Nedeni ise aşırı yağın inflamasyon ve damar hasarı ile bilişsel gerilemeye yol açması.

Yeni bir araştırmaya göre ‘sarkopenik obez’ vücut tipiyle ‘bunama’ olarak bilinen demans arasında ilişki bulunuyor. Sarkopenik vücut, ince görünmesine karşın bedendeki yağ oranının yüksek olması olarak tanımlanıyor. Buna da ‘obezite’ de deniliyor, aynı zamanda kişilerin oryantos becerilerini düşürdüğü belirtiliyor. Aşırı yağın inflamasyon ve damar hasarıyla bilişsel gerilemeye yol açağını belirten uzmanlar, özellikle bu durumun yaşlılıkta bunamaya neden olabileceğini söylüyor.

ABD’deki Florida Atlantik Üniversitesi’nden bilim insanları obezite, düşük kas dokusu ve Alzheimer’ın habercilerinden olan demans arasında ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla bir çalışma yürüttü. Çalışmada, ortalama yaşları 69 olan 353 kişi üzerinde yapılan bir dizi yaşlanma ve hafıza testinden elde edilen veriler kullanıldı. Bilim insanları zayıf olmalarına karşın yağ kütleleri yüksek olan kişileri ve onların çeşitli bilişsel testlerdeki performanslarını inceledi. Sonuçları ‘Clinical Interventions in Aging’ adlı dergide yayımlanan araştırma zayıf ama yağlı vücut tipine sahip olanların bilişsel testlerde en düşük performansı gösterdiklerini ortaya koydu. Bu kişileri sırasıyla sarkopenik yani yaşlanmaya bağlı kas yıkımına uğramış katılımcılar ve obezite sorunu yaşayanlar takip etti. Araştırmacılar tarafından ayrıca incelenen obezite ve sarkopenide de dikkat çeken bulgulara ulaşıldı. Obezite ve sarkopeniye çalışma hafızası, zihinsel esneklik, oto-kontrol ve yön belirleme gibi yönetsel fonksiyonlarda düşük performansın eşlik ettiği belirlendi. Obezite ve sarkopeni bir arada görüldüğünde yani sarkopenik obez kişilerde ise yönetsel fonksiyon daha da kötüydü.

Araştırmanın yazarlarından James Galvin, sendromun bilişselliği etkileyebileceği mekanizmaları anlamanın, zayıflık ile yağ kütlesi arasında dengesizlik bulunan risk altındaki kişilerin ilerleyen yaşamlarında bilişsel gerilemeyi önleme çabalarına yardımcı olabileceği için önemli olduğunu kaydetti. Bunun için obeziteyi önleme programlarından faydalanılması öneriliyor. Obezitenin bilişsel işlev bozukluğuyla ilişkisi tam olarak bilinmiyor. Bilim insanları hareketsiz yaşam, şişlik ve damar hasarının faktörler arasında olabileceğine inanıyor. Sarkopeninin ise bilişsel bazı yeteneklerdeki bozulma ile ilişkisi biliniyor. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN