Zehirli Aslan balığını azaltacak tarif: Lady Gaga reçetesi

Zehirli Aslan balığını azaltacak tarif: Lady Gaga reçetesi

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Türkiye'deki denizlerde de sık görülmeye başlayan zehirli aslan balığının zıpkınla avlanıp adına 'Lady Gaga reçetesi' dedikleri bir tarifle yenerek tüketilmesi için çalışma başlattıklarını açıkladı.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından Antalya Kemer'de Uluslararası Aslan Balığı Çalıştayı düzenlendi. İlk günü toplantı, ikinci günü ise katılımcıların Kemer açıklarında sualtında aslan balığı avlayacağı çalıştaya 11 ülkeden 60 uzman katıldı. Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, amaçlarının Akdeniz'e Süveyş yoluyla giren zehirli balıklar, denizanaları ve diğer türlerle ilgili uluslararası toplantı yapmak ve bunlarla ilgili eylem planı oluşturmak olduğunu söyledi.

BU TÜRÜN AZALTILMASI LAZIM

Bu tür balıkların hem turizme hem de balıkçılığa etkisi olduğunu vurgulayan Öztürk "Örneğin ağları parçalıyor ve son dönemde gelen balıkların hepsi yerel balık türlerine zarar veren türler. Dolayısıyla Akdeniz ülkelerinde ortak bir eylem planını nasıl yapabiliriz, nasıl işbirliği yapabiliriz bunu tartışacağız. Çünkü Akdeniz'in içerisinde başka bir Akdeniz var artık. Bizim bildiğimiz Akdeniz değil. Bize Süveyş Kanalı ile gelen Kızıldeniz, Hint Okyanusu kökenliler, bunların ortadan kaldırılması için çaba gösteriyoruz" dedi.

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ile Kemer açıklarında dalış yapacaklarını anlatan Öztürk, aslan balığının eko sistemden uzaklaştırılması için zıpkınla avlanması yolunu seçeceklerini aktardı. Öztürk "Aslan balığının eko sistemden zıpkınlarla çekilmesi için böyle bir çalışmamız var, bu balık türünün azaltılması lazım. Bütün dünyada ABD'de ve birçok ülkede bu yapılıyor. Biz de bunu yapmaya çalışacağız" diye konuştu.

LADY GAGA GİBİ RENKLİ

Aslan balığının ABD ve Bahamalar'da zehirli olmasına rağmen yenildiğini vurgulayan Prof. Dr. Bayram Öztürk, Türkiye'de aynısınnı yapılabilmesi için özel bir çalışma yaptıklarını ve 'Lady Gaga reçetesi' olarak adlandırdıkları bir tarif hazırladıklarını kaydetti. Dalış etkinliğinde de aslan balığı yakalayıp bu tarife göre pişireceklerini belirten Öztürk, şunları söyledi: "Karayipler'de, Miami'de, ABD'de, Bahamalar'da bu balığı zehirli olmasına rağmen yiyorlar, zehri alındıktan sonra. Dolayısıyla biz öyle bir yöntem yapacağız. Oralarda gördükten sonra bir reçete hazırladım. Bu balığı pişirme reçetesi. Adına da 'Lady Gaga reçetesi' dedim, çünkü Lady Gaga gibi çok renkli bir balık. Öyle bir görünüşü var. Bizim reçetemiz domates soslu. Uluslararası örgütlerden, kurumlardan gelenlere de bu reçeteyi tavsiye ediyoruz. Yarın tutuğumuz balığı bizim reçeteye göre pişirip yiyeceğiz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN