Zeynep Zat'tan öneriler: Darbe travmasını atlatmanın 4 yolu

Zeynep Zat'tan öneriler: Darbe travmasını atlatmanın 4 yolu

15 Temmuz darbe girişimi her yaştan kişide travmaya yol açtı. Uzman klinik psikolog Zeynep Zat, bu travma halinden kurtulmanın yollarını sıraladı, ilk olarak hareket etmeyi önerdi.

Darbe girişimi, büyük acılara yıl açtı, her yaş grubundan pek çok kişi için travmatik bir deneyim oldu. O gece ve takip eden günlerde yaşananların ardından bireyler; normalde korkmayacakları şeylerden tedirginlik duymaya, sinirlenmeyecekleri şeylere daha kolay öfkelenmeye, sıradan ve küçük şeylere hassasiyet göstermeye başladı. Uzmanlar buna ‘travma’ teşhisi koydu.

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden uzman klinik psikolog Zeynep Zat, travmanın kişinin hayatının tamamını etkilediğini belirterek, bunları şöyle sıraladı: “Travmalar; kişide duygusal olarak şok, inkâr, inanamama, öfke, tedirginlik, huzursuzluk, üzüntü, umutsuzluk, çaresizlik, duygu durumunun ani değişimi gibi davranışlar ortaya çıkarabilir. Fiziksel olarak bakıldığında; uykusuzluk, kâbuslar, kolay tedirgin olma, ağrı, acı, yorgunluk yaşanabilir. Çalışanlar ise bu travmatik yaşantıdan sonra geçtiğimiz hafta çalışmaya devam etti. Hem yaşanan olaylar hem de süren gelişmeler; konsantrasyon güçlüğü, hafıza problemleri, bilgileri anlama ve hafızalarında tutma güçlüğü, basit hatalar yapma, çalışma arkadaşlarıyla gerginlik hissi yaşanmasına neden oldu.”

İşte darbe travmasına karşı Zeynep Zat’ın önerileri...

Hareket etmeli:

Travma, kişinin bedeninin doğal dengesi üzerinde bozucu etkiler yapar, aşırı uyarılma ve korku halinde kişiyi dondurur. Bu da sinir sisteminde ‘takılıp kalma, donma, hareket edememe’ anlamına gelir. Dolayısıyla yürümek, koşmak, yüzmek, basketbol oynamak ve dans etmek bu durumun ortadan kalkmasına yardımcı olabilir.

İzole olmamalı:

Yaşanan olay ve etkilerinden bahsetmek istenilmese de bireyler; çalışma saatleri arasındaki molalarda mutlaka çalışma arkadaşlarıyla bir araya gelmeli ya da sevdikleri kişiler aramalılar. Bu durum, rahatlama duygusu kazandırır.

Çalışmaya devam etmeli:

Çalışmak, yaşanan olaylardan önceki günlük rutine ve normal yaşantıya dönmek için yardımcı olabilir. Geçmişte yapmakta olunan günlük işler yapılarak, bu işlerin normal olduğu ve kontrolde gittiği hissi daha sakin kalmaya yardım edebilir.

Alanında uzman kişilerden destek almalı:

Çalışanlar, yaşadıkları stres ve kaygıyla e baş etmekte güçlük çektiğinde, günlük işleri yapmakta zorlandığında, travma reaksiyonları zaman içinde azalmadığında ya da uyku problemleri gibi durumlar yaşandığında travma alanında uzmanlaşmış profesyonellerden destek almalı.

SİNİRLERİ BOZULANA ÜCRETSİZ PSİKOLOJİK YARDIM

15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası sinirleri bozulan toplumun ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek için Ruh Sağlığı Derneği öncülüğünde ücretsiz psikolojik ve ilk yardım/TSSB eğitimi verilecek. ‘Gün birlik olma günüdür’ sloganıyla girişilen bu çalışmada; 30-31 Temmuz günleri arasında iki gün şeklinde düzenlenecek psikolojik destek yardımıyla sahaya inecek olan uzmanlar, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaya çalışacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN