İdlib nerede ve nüfusu kaç? İdlip Arap mı Kürt mü Türk mü? İdlib haritası

İdlib nerede ve nüfusu kaç? İdlip Arap mı Kürt mü Türk mü? İdlib haritası

Mehmetçiğimizin yıllardır Suriye’de yaptığı operasyonlar vesilesiyle adını duyduğumuz İdlib’in nerede olduğu, nüfusu, dini, dili, ırkı gibi konular merak konusu oluyor. Peki İdlib’de Arap mı? Türk mü? yoksa Kürtler mi yaşıyor? Tüm bilgileri derledik...

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı unsurların düzenlediği operasyonlarla adını duyduğumuz İdlib’in Türkiye’ye ne kadar yakın ya da uzak olduğu vatandaşlarca araştırılıyor. Peki İdlip ya da İdlib nerede yer alıyor? Nüfusu kaç ve önemi nedir? İşte detaylar…

İDLİB NEREDE?

İdlib ya da İdlip, Suriye'nin kuzeybatısında yer alan ve aynı isimli yönetim bölgesinin merkezi olan kenttir.

Halep'e 60 kilometre uzaklıkta olan İdlib, Türkiye’nin ili Hatay’a toprak komşusudur. Bu sebeple Kilis, Hatay gibi güney illerle benzerlikleri vardır.

Kent, eski bir yerleşim alanıdır ve yakınlarında birçok eski şehir kalıntıları vardır. Bunlardan Ebla antik kenti, bir zamanlar bölgenin önemli merkezlerindendi.

Kentin ekonomisi tarıma dayalıdır ve ülkenin en önemli tarım merkezlerinden biridir. Çoğunlukla zeytin üretimi yapılan İdlib’de zeytinin yanı sıra buğday, pamuk ve meyve, özellikle kiraz üretimi yapılır.

20-02/03/idlibjpgg.jpg

Diğer başlıca ürünleri ise susam, badem, üzüm, incir ve domatestir.

1995’te çeşitli narenciye kırpma ile ekili yaklaşık 300 hektar alan vardı.

Suriye ile Türkiye arasındaki en büyük sınır kapısı olan Cilvegözü (Bab al-Hava) Hatay şehrini de İdlib'e bağlıyor.

1516’ya dek Türk kökenli Memluk Devleti'nin idaresinde bulunan İdlib Osmanlı Padişahı I. Selim'in aynı sene söz konusu devleti Mercidabık Savaşı'nda yenilgiye uğratmasının ardından Osmanlı egemenliği başlamıştı. I. Dünya Savaşı'nda Suriye cephesinde yenilen Osmanlı Devleti'nin 1918’de bölgeden çekilmesiyle İdlib'deki Türk egemenliği bitti.

İlin en büyük şehri aynı anda başkenti olan İdlib kentidir. Diğer önemli şehirleri Cisr eş Şuğur, Maaret el-Numan ve Eriha'dır.

Yüzölçümü 6 bin 97 km2 olan ilin nüfusu 2010 yılı nüfus verilerine göre 2 milyon 100 bin 749'dur.

İdlib’de Arap, Kürt, Süryani olmak üzere birçok ırktan insan bulunmaktadır.

DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN

İdlip’in ilçeleri şöyle;

Cisr eş Şuğur
Eriha
Harim
Ma'arretü'n-Nu'man

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN