İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu’dan anız uyarısı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu’dan anız uyarısı

Iğdır’da sıkça rastlanan, çevre ve doğaya büyük zararlar veren anız yakılması hususunda İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu, açıklamalarda bulundu

Iğdır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu, “Yöremizde hububat hasadı yapılmaya başlandığından hasat sonrası kalan sap ve saman artıklarının çiftçilerimiz tarafından bazı yararlar umularak özellikle toprak işlemeyi kolaylaştırma böcek ve diğer zararlıları yok edip bitki hastalıklarını önleme, toprak verimini artırdığı düşünülerek hasat sonunda tarlada kalan ürün artıklarının, yani anızların yakıldığı bilinmektedir. Oysa toprağın en önemli kısmını bitki artıklarının çürümesi sonucu meydana gelen organik maddeler teşkil etmektedir. Ormanlara yakın tarım alanlarında yakılan anız ateşi, rüzgarın etkisi ile ormanlık alanlara ulaşarak yangınlara sebep olabilmektedir. Anız yakma, komşu tarlalardaki henüz hasat edilmemiş ürünlere, meyve ve bahçelere zarar vermektedir. Anız yangınları, ürünün biçilmesi sırasında yere düşen ürün tanelerini yakmakta dolayısı ile bu ekosistemde yer alan hayvanların bu besinlerden mahrum kalmalarına yol açmaktadır. Ülkemiz için maddi ve manevi kayıplara neden olan anız yakma, kaybolan doğal kaynaklarla birlikte peyzaj yönünden de kötü görüntü sergilemekte ve telafisi mümkün olmayacak zararlar vermektedir. Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, gerekli yaptırımlardan kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanmalıdır. Anız yakılmaması ve zararlarının önlenmesi için İl Müdürlüğümüz çalışmalarına aralıksız devam etmekte ve çiftçilerimiz bu konuda sürekli bilgilendirilmektedir” dedi.

IĞDIR/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN