Irkçı teröristin babası gözaltında

Irkçı teröristin babası gözaltında

Almanya’da aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 9 kişiyi öldüren ırkçı saldırının faili Tobias Rathjen’in babası Hans-Gerd Rathjen de gözaltına alındı. Görgü tanıklarının ifadelerinden yola çıkan polis, saldırıyı babayla oğulun birlikte gerçekleştirdiğinden şüpheniyor. Hans-Gerd Rathjen’in yalan ifade, iftira, tehdit ve şantaj suçlarından sabıkalı olduğu açıklandı.

HAKAN BAŞ

Irkçı terörist Tobias Rathjen’in Çarşamba gecesi 5’i Türk 9 göçmen kökenli kişiyi Hanau kentinde iki nargile kafeye düzenlediği silahlı saldırıyla katletmesinin yanı sıra annesini de öldürdüğü belirlendi. Tobias R.’nin evine baskın düzenleyen Alman özel harekat timleri burada failin yanı sıra annesinin de cesediyle karşılaştı. Saldırının ardından intihar eden teröristin önce annesini öldürdüğü öğrenildi.

Saldırıyla ilgili Tobias Rathjen’in babası Hans-Gerd Rathjen de gözaltına alındı. Tobias Rathjen’in yalnız olmadığı, cinayetleri babasıyla işlediği öne sürüldü. Bölgedeki Türklerden bazıları, ilk basılan ‘Midnight’taki saldırganın Tobias Rathjen olmadığını öne sürmüştü. Bu iddialar, baba-oğulun aynı anda iki barı bastığı ve sonra da babanın evde oğluyla birlikte eşini de öldürdüğü şüphelerini doğurdu. Saldırının tanıklarından Özkan Rutbil, çeşitli ajanslara yaptığı açıklamada, “Saldırganın ardından koştuk yakalayamadık. Tobias’a benzemiyordu. Televizyonlarda gösterilenle ilgisi yok. Kesinlikle medyadaki o şahıs değildi” demişti. Olay günü yaralandığı öğrenilen baba, elleri arkadan kelepçelenerek gözaltına alındı. Poliste kaydı bulunduğu öğrenilen Hans-Gerd Rathjen’in yalan ifade, iftira, tehdit ve şantaj suçlarından sabıkalı olduğu açıklandı.

Öte yandan yapılan soruşturmada Tobias R.’nin saldırıyı aşırı sağcı motifle gerçekleştirdiği ortaya konuldu. Irkçı düşencelere sahip olan Tobias R’nin avcılık belgesi sahibi olduğu ve ardında bir mektup ile video bıraktığı öğrenildi. Tobias R. mektupta, “Bazı milletler yok edilmeli ve bunlara Alman pasaportu verilmemeli” diye yazdı. Terörist, manifestoda İsrail, Mısır, Fas, Türkiye, İran, Hint, Pakistan, Vietnam ve Filipinler de dahil olmak üzere birçok ülkeyi ortadan kaldırmaya çağırıyor. Financial Times’ın aktardığına göre ırkçı bilidiride “Milyarlarca insandan bahsediyor olsak bile, tüm bu insanları yok ederdim. Bunu yapmak için basabileceğim bir düğme olsaydı hemen basardım. Bunun yapılması gerekiyor’’ ifadeleri kullanılıyor.

Öte yandan saldırıdan kurtulan Rahman Yılmaz ve Muhammet Beyazkendir ırkçı eylem sırasında yaşadıklarını anlattı. O gece yaşananların ve arkadaşlarının görüntülerinin gözünün önünden hiç gitmediğini anlatan Beyazkendir, “Yemek siparişi verdik. Biz yemek yerken dışarıdan silah sesleri geldi. Bir adam içeri girdi ve ateş etmeye başladı. Bu adamı 2-3 gün önce de görmüştüm.” diye konuştu. “Teröristle göz göze geldik” diyen Yılmaz da “Kafeye geldikten sonra Sedat Gürbüz’le selamlaştık. Masaya oturduk. Bir süre sonra dışarıdan silah sesleri geldi. Ben kurusıkı sandım. 5 veya 6 silah sesi geldi. Sonra silahlı biri içeri girdi. Üzerinde yeşil bir mont vardı. Başını da kapüşonuyla örtmüştü. Elinde silahla direkt ön masada tek başına oturan Sedat abiye ateş etti. Ben hemen yanında olduğum için üç el ateş ettiğini gördüm. Sıkarken eli titriyordu. Bana baktı ve çıktı. Yaşadığım şoktan çıkmaya çalışıyorum’’ dedi.

AŞIRI SAĞIN MECLİSTE 92 KOLTUĞU VAR

Hanau’da yaşanan ırkçı saldırı Almanya’da çok sayıdaki aşırı sağ oluşumları ve terör yapılanmalarını tekrar gündeme getirdi. Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) ülkede aşırı sağcılar arasında “terör potansiyeli” bulunduğunu değerlendirerek, Almanya’da yaklaşık 13 bini şiddet yanlısı olmak üzere, 24 binden fazla kişiyi “aşırı sağcı” olarak görüyor. Irkçı sivil gruplaşmanın had safhada olduğu belirtilen rapora göre aşırı sağcılar kurdukları partilerle de faaliyetlerini sürdürüyor. 2017 genel seçimlerde yüzde 12,6 oranında oy alarak 92 milletvekili çıkaran Almanya için Alternatif (AfD) Partisi,’nin neofaşit olarak nitelenen “Flügel” adlı kanadı ile gençlik örgütü “Junge Alternative” yabancılara ve Yahudilere yönelik söylemlerinden dolayı BfV tarafından izleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN