Her dört saniyede bir kan lazım

Her dört saniyede bir kan lazım

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Üyesi Hematolog Güçhan Alanoğlu, 18-66 yaş aralığındaki sağlıklı her kişinin kan bağışında bulunabileceğini söyledi

14 Haziran ‘Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü’ ilan edilmesiyle ilgili SDÜ Öğretim Üyesi Hematolog Güçhan Alanoğlu açıklamalarda bulundu. Hematolog Güçhan Alanoğlu, 18- 66 yaş aralığındaki sağlıklı her kişinin kan bağışında bulunabileceğini söyledi. Bağışlanan 1 ünite kanın, son teknolojiyle donatılan laboratuvarlarda incelenerek ‘eritrosit süspansiyonu’, ‘taze donmuş plazma’ ve ‘trombosit’ olarak üç ürüne ayrıştırıldığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Güçhan Alanoğlu, “birbirimize ihtiyacımız var. 1 ünite kan bağışında bulunan kişi 3 kişiye hayat oluyor” dedi. Eritrosit süspansiyonunun 42 gün, taze donmuş plazmanın 3 yıl, trombosit kanın da 5 gün ömrü bulunduğunu kaydeden Alanoğlu, “1 kan 3 can diyoruz. 50 kilogramın üzerinde, tansiyon değerleri uygun, belirli kriterleri karşılayan 18- 66 yaş aralığındaki her sağlıklı kişi kan bağışında bulunabilir. Vücut sağlığı açısından kan bağışı çok önemlidir. Zira vücuttaki kan yenileniyor. Kan bağışı yapan kişi sağlıklı ve dinç olur. Ve en önemlisi de kendini iyi hisseder. En güzel tarafı bağış yapıyorsun. Tamamen gönüllülük esasına göre hareket ediyorsun. Karşılıksız, beklenti içinde olmadan gerçekleştiriyorsun. Kanın tek kaynağı insan. Ve biliyorsun ki, verdiğin bir ünite kan 3 kişiye sağlık dağıtıyor. Hayat veriyor. Sağlıklı her erkek 3 ayda bir kan verebilir. Kadınlar için ise bu takvim 120 gün. İlik sürekli aktif olduğu için verilen kan 3 ay içerisinde yenileniyor.”İlik nakli için de hassasiyet gerekiyorAlanoğlu, ilik nakli açısından da toplumun sağduyulu olması gerektiğini söyledi. Kan örneğinde olduğu gibi ilik bağışının da çok değerli olduğunu ifade eden Alanoğlu, “Türk Kızılayı, Kök Hücre (TÜRKÖK) çalışmalarını sürdürüyor. İlik Bankası için işlemler Türk Kızılayı kanalı ile gerçekleştiriliyor. Sizden bir miktar kan alınıyor. Belirli testler yapılıyor. Bu değerler Dünya İlik Bankası Listesi’ne giriyor. Dünyadaki kişilerle uyumluluk açısından sizin bir kimliğiniz oluşturuluyor. İlik bağışı dediğiniz özünde bir miktar kan alımıdır. Bir de uyuşturma yöntemi ile kalçadan ilik alınması yöntemi var. İlik de kan özelinde olduğu gibi 3- 5 ay içerisinde kendini yeniliyor. Sözün özü kan ve ilik bağışı için sağduyulu yaklaşımın daha da artması gerekiyor.”

ISPARTA/İHA



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN