260 yaşındaki ağaç görenleri şaşırtıyor

260 yaşındaki ağaç görenleri şaşırtıyor

Kilis’in Polateli ilçesi Ravanda köyünde Anıtlar ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınan 260 yıllık çam ağacı, büyük ilgili görüyor

Polateli ilçesi Ravanda köyündeki çam ağacı, dünyada nesli tükenmekte olan orman varlıkları arasında olması nedeniyle Anıtlar ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındıktan sonra anıt ağaç olarak 10 yıl önce tescil edildi.Kilis Orman İşletme Müdürü Cesim Karadağ, Orman Genel Müdürlüğü tarafından kızılçam ağacının yarışmada yılın ağacı seçildiğini ifade ederek, “Kızılçam anıt ağacı birincilik ödülü aldı. Bu ağacımız Kilis’in Polateli ilçesi Belenözü köyü (Ravanda) aynı zamanda Ravanda Kalesi ile karşı karşıya bulunmaktadır. Ravanda Kalesi kültürel ve tarihsel değerini taşıyan kaledir. Bu kaleyi gezmeye gelen insanlar, aynı zamanda bu ağacı da anıt ağacı olması vesilesiyle ziyaret etmektedirler. Teknik özelliğine baktığımızda yaklaşık 15 metre boyunda, 5 metre çapında, 260 yaşlarında tepe çapı da 20-25 metre karelik bir alanı kaplamaktadır. Bu ağaç kızılçamın agrophiotti valiyetesinde olup bu ve kendisine benzeyen bir ağaç Türkiye’nin başka yerinde görülmediğini tahmin etmekteyiz” dedi.Ağacın tescilinin 10 yıl önce yapıldığını ifade eden Karadağ, “Adana Anıtlar Müdürlüğü tarafından anıt ağaç olarak tescili yapıldı. Bakımını Orman İşletme Müdürlüğü olarak, korumasını biz takip ediyoruz. 2 yıl kadar önce yoğun kar yağışı nedeniyle bu ağacın bazı dallarında kırılmalar olmuştu. Kırılan dalları temizledik. Bakım, onarım ve korumasını Orman İşletme Müdürlüğü yapmaktadır” diye konuştu.

KİLİS/İHA

(FOTOĞRAF)


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN