Prof. Dr. Kalpaklıoğlu: “KOAH yeterince bilinmiyor”

Prof. Dr. Kalpaklıoğlu: “KOAH yeterince bilinmiyor”

Kronik obstrüktif akciğer hastalığına (KOAH) yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İmmunoloji ve Allerji Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof

Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, bu hastalığa sahip pek çok kişinin hastalığını bilmediklerini dile getirdi.

Dünya KOAH Günü sebebiyle Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve Kırıkkale Yüksek İhtisas hastanesinde çalışan Göğüs ve İç Hastalıkları uzman ve asistanlarına yönelik hekim bilgilendirme toplantısı yapıldı. Etkinlikle KOAH hakkında farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Füsun Kalpaklıoğlu, “Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır. Erken tanı ile hastalığın önlenmesi mümkün olup morbidite azaltılabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün katılımıyla oluşturulan ‘Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığına Karşı Küresel Girişim Grubu’ tarafından her yıl Kasım ayının üçüncü Çarşamba günü organize edilen Dünya KOAH Günü’nde bu yılın sloganı ‘Havamızı Koruyalım KOAH’sız Yaşayalım’ olarak belirlenmiştir” dedi.Hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, KOAH’ın nefes yollarında mikroplarla oluşmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek “KOAH, tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyen bir hastalıktır. Ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir” şeklinde konuştu.Doç. Dr. Baççıoğlu: “Sigarayı bırakın ve fiziksel aktivite yapın”Sigara içenlerin daha fazla hastalık riski taşıdıklarını ifade eden Doç. Dr. Ayşe Baççıoğlu, “Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Bunun dışında diğer zararlı toz ve dumandan, kirli havadan uzak durulması gerekir. Bu adımlara ek olarak grip ve zatüre aşılarının yapılması ve nefes yoluyla alınan ilaç tedavisinin yanı sıra fiziksel aktivitenin önerilmesi ve uygulanmasının sağlanması, hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçlarının önlenmesinde önemli bir adımdır. Yeterli bir fiziksel aktivite için ağır egzersizlere gerek yoktur. Herkesin yapabileceği bir aktivite olan yürüyüş, düzenli fiziksel aktivitenin sağladığı hemen tüm yararları sağlayabilmektedir” diye konuştu.

KIRIKKALE/İHA


(FOTOĞRAF)


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN