Genç MÜSİAD Konya’da, Dış Ticarette Yeni Rota: “Özbekistan” konulu seminer

Genç MÜSİAD Konya’da, Dış Ticarette Yeni Rota: “Özbekistan” konulu seminer

Genç MÜSİAD Konya Şubesi tarafından gerçekleştirilen, “Anadolu Liderlik Modeli” projesi eğitim programları kapsamında “Dış ticarette yeni Rota: Özbekistan” konusu masaya yatırıldı

MÜSİAD Konya Şubesi Brifing salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nodirkhon Hasanov, Özbekistan’ın tarihi anlattı. Özbekistan’ın zengin bir tarihi geçmişe sahip olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hasanov, “Özbekistan, Türkiye için hem manevi hem de maddi açıdan oldukça önemlidir. Vizelerin geçtiğimiz dönemlerde kaldırıldığı Özbekistan’da Türk mallarına talep oldukça fazladır. Özbekistan halkının yüzde 99’u Türk malını tercih etmektedir. Buda sizin için bir avantajdır” dedi.Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Saidbek Boltabayev ise Türkiye-Özbekistan arasındaki ticari ilişkileri anlattı. Dr. Boltabayev “1991 yılında bağımsız olan Özbekistan’ı ilk tanıyan ülke Türkiye’dir. 1992 yılında iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler başlamıştır. 2017 yılında Türkiye ile Özbekistan arasında 25 anlaşma imzalandı. Bu antlaşmaların birçoğu ticari alandadır. MÜSİAD EXPO’ya Özbekistan’dan hem devlet ve hem de iş adamlarından oluşan heyet katılım sağlayacak. Ticari anlamda ikili ilişkiler devam etmektedir. Özbekistan Hükümeti MÜSİAD’ın bu çalışmalarını takdir etmektedir.Özbekistan, dünya bankasının raporlarına göre son 5 yılda küresel, finansal ve iktisadi alanda gelişen 5 ülkeden birisidir. 2017 yılında Türkiye, yüzde 5,9 payla Özbekistan’ın dış ticaret hacmini en çok artıran ülke oldu. Özbekistan’a ayrı bir önem veren Türk iş adamları, 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmıştır. Türkiye, Özbekistan’a makine, elektronik eşya, mobilya, aydınlatma cihazları, prefabrik yapılar, motorlu kara taşıtları, tekstil, gıda ve tüketim ürünleri ihraç ediyor. Özbekistan’da 26 yıldır siyasi ve ekonomik kriz yaşanmamıştır. Zengin doğal kaynakları ve enerji avantajları bulunmaktadır. Özbekistan’da ürettiğiniz bir ürünü Rusya başta olmak üzere bütün bağımsız devletler topluluğuna gümrüksüz gönderebilirsiniz. Özbekistan’da yatırım yapmak isteyen iş adamlarına Devlet her türlü desteği vermektedir” dedi.Programın sonunda MÜSİAD Konya Şubesi Gençlik Kurulu Başkanı Kadir Başaran, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nodirkhon Hasanov ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Saidbek Boltabayev’e hediye takdim etti.

KONYA/İHA


(FOTOĞRAF)



Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN