İlk İngilizce Osmanlı tarihini basan Oxford matbaası kapanıyor

İlk İngilizce Osmanlı tarihini basan Oxford matbaası kapanıyor

İngiltere’nin matbaacılık tarihinin ilk günlerinden beri binlerce kitap basan Oxford Üniversitesi Yayınevi’nin matbaası kapanma kararı aldı. Kapanmanın ardında salgın sürecinde satışlarda yaşanan düşüşün önemli bir rol oynadığı belirtilirken, hükümet de matbaaya destek vermemekle suçlanıyor.

SALİHA SULTAN | KARAR

Osmanlı tarihi üzerine ilk İngilizce kitabı basan, İngiltere’de yüzyıllardır matbaa geleneğini sürdüren Oxford Üniversitesi Yayınevi’nin matbaası (Oxuniprint) bu yaz kapanıyor.

İlk kitabı 1478’de basan ve 500 yılı aşkın bir süredir on binlerce kitap yayınlayan üniversitenin matbaasının kapanmasıyla 20 çalışanı da işsiz kalacak.

27 Ağustos’ta çalışanlarla istişare edilerek gerçekleşecek olan kapanmanın ardında, pandemi sürecinde satışlarda yaşanan düşüş olduğu belirtildi. Uzun süredir dış kaynaklarla ayakta durduğu belirtilen matbaayı kapanma kararına sürüklenmesi nedeniyle İngiltere hükümeti de suçlanıyor.

Kapanma kararına ilişkin açıklama yapan Oxford Üniversitesi Unite sendika şubesi başkanı Dr Jude Roberts, “Oxuniprint, Oxford Üniversitesi Yayınevi’nin yüzyıllardır var olan baskı bölümünün en son bölümüdür” diyerek, “Bir yayıncı olarak Oxford yayıncılığı fikri her zaman yaptığımız işin temelini oluşturdu. Bu sadece içerikle ilgili değil, kültürel eserler olarak yayınlarımızın kalitesiyle de ilgili.

Fiziksel kitaplar ve dergiler başkaları tarafından üretildiğinde bu kaliteyi kontrol etmek zorlaşacak” ifadelerini kullandı. Oxuniprint’in kapatılmasının ardında, matbaanın bir süredir ayakta kalmak için yurtdışından dış kaynak kullanma çabasına rağmen İngiltere hükümetinin buna dair izin planını yürülüğe koymada başarısızlığı olduğunu belirten Roberts, gelinen noktayı ve hükümeti kınadı.

Roberts, işsiz kalacak 20 personel hakkında ise “Yayın dünyasında onlar için alternatif işler bulmaya çalışacağız. Ama gerçek şu ki, bu adamların yaptığı iş çok spesifik, bu çok özel alanda çok yetenekli kişiler ve onlarsız bu işlerin hiçbirini yapamazdık. Bu yüzden onların başka bir yere yerleştirilebileceğini hayal etmek zor. Gelinen nokta çok korkunç.”

Açıklamaların ardından, gözler İngiltere hükümetine çevrildi. Hükümetin matbaanın kapanmaması için bir adım atıp atmayacağı merak konusu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN