Terminatör böcekler doğaya salındı

Terminatör böcekler doğaya salındı

Manisa Selendi Orman İşletme Şefliği yaz aylarının yaklaşması üzerine ormanlarda biyolojik mücadele çalışmalarını başlattı

Terminatör böcek olarak adlandırılan ve laboratuvarlarda geliştirilen 3 bin adet ’calosoma sycophanta’ böceğinin doğaya salınması ile çam kese tırtıllarını yok ederek ormanların zarar görmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Çam ağaçlarının yapraklarını yiyerek artım kayıplarına, estetik yönden görüntü kirliliğine, ağaçlarda yanmış izlenimi vererek bu sahalarda bulunanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olan çam kese böcekleri ile mücadele çalışmaları kapsamında Demirci İlçe Orman İşletme Müdürlüğü Laboratuvarlarında geliştirilen bir yöntem ile üretilen terminatör böcekler kafeslerle ormanlık alana getirildi.Selendi’nin Karabeyler, Çinan ve Beypınar mahallerinde bulunan kızılçam ormanlarında başlatılan çalışma kapsamında doğaya yaklaşık 3 bin terminatör böcek (calosoma sycophanta) bırakıldı. Selendi İlçe Orman İşletme Şefi Tolga Kıycı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Ocak ve şubat aylarında en büyük çalışmalarımızdan biri olan kafesler 20 hektara bir adet olmak üzere bırakmaktayız. Ardından şubat-mart aylarında, terminatör böceği dediğimiz calosoma böceklerimiz Demirci ilçemizdeki laboratuvarlarımızda üretilmekte. Çam kese içerisindeki tırtılları yiyen böcekler olan calosoma terminatör böceklerinden 3 bin adet doğaya bırakıldı. Bu yöntem biyolojik mücadele kapsamında çam kese ile mücadelemizden sadece bir tanesidir" dedi.Temmuz ve ağustos aylarında da bir başka biyolojik mücadele olan tuzaklar yerleştirileceğini kaydeden Kıycı, "Perimont tuzağı üçgen tipi çalışmamız var. Bunun içerisinde bir koku bulunmaktadır. Bu koku sayesinde tırtıllar ve kelebekler plakanın içine gelir ve yapışır. Bunlarla birlikte biyolojik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" diye konuştu.Çalışmanın yapıldığı Beypınar Mahallesi’nin Muhtarı Süleyman Azman ise "Bu ormanların yeşil kalması için ben elimden geleni şefimize söylüyorum. Şefim de gerekeni yapıyor. Bu şekilde çalışmalar devam ediyor" dedi.Çalışmalara İlçe Orman İşletme Şefi Orman Mühendisi Tolga Kıycı, Beypınar Mahalle Muhtarı Süleyman Azman, Karabeyler Mahalle Muhtarı Halil Bilek, Orman Muhafaza Memuru Akif Çayır ve Orman İşletme çalışanları katıldı.

MANİSA/İHA


(FOTOĞRAF)


Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN