Pik yapmak ne demek? Fahrettin Koca'nın söylediği pik noktası ve plato dönemi nedir?

Pik yapmak ne demek? Fahrettin Koca'nın söylediği pik noktası ve plato dönemi nedir?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın corona virüs (koronavirüs) son durum değerlendirmesini yaparken sık sık kullandığı 'pik yapmak' ve 'plato dönemi' ne anlama geliyor? 'Pik' kelimesinin anlamını haberimizde bulabilirsiniz. Yurt dışı ülkelerindeki covid-19 gelişmelerini aktaran muhabirlerin yanı sıra uzmanların da kullandığı 'vaka sayılarının pik yapması' sosyal medya kullanıcıları tarafından merak ediliyor. İşte pik yapmak ve plato döneminin anlamları...

Corona virüs (koronavirüs) vaka sayılarının en üst seviyeye ulaştığını ifade etmek için kullanılan 'pik yapmak' ifadesi ve vaka sayılarının belli bir sayının üzerine çıkmayıp bir süre aynı hıza seyretmesi anlamında kullanılan 'plato dönemi' ifadesi internette en çok aratılan konu başlıklarından biri oldu. 'Pik yapmak ne demek?' ve 'Plato dönemi nedir, ne anlama geliyor?' sorularının yanıtlarını merak eden vatandaşlar, arama motorlarında araştırma yapıyor. Detayları KARAR.com okurları için derledik...

PİK YAPMAK NE DEMEK?

İngilizce 'peak' kelimesinin Türkçe'deki karşılığı olan 'pik, zirve, doruğa ulaşmak, doruk, en üst sınır, rekor düzeyi, en yoğun, tavan yapmak' gibi anlamlar taşıyor.

PLATO DÖNEMİ NEDİR?

Plato dönemi genellikle diyetisyenlerin kullandığı bir terimdir. Kilo vermenin durduğu döneme 'plato dönemi' adı veriliyor.

TIP DİLİNDE PİK NOKTASI VE PLATO DÖNEMİ

Kovid-19 vakalarında hastalığın en üst sınırı, yani zirve noktasını görmesi 'pik noktası' olarak adlandırılıyor.

'Plato dönemi' vaka artış ve ölüm artış hızının duraklamaya girdiği, sabit hıza kavuşulan dönem.

TDK'YA GÖRE 'PİK YAPMAK'

TDK'da; oyun, denizcilik, sanayi ve ekonomi terimi olan 'pik' hakkında şu bilgiler yer alıyor: Pik, oyun terimi olarak 'maça' anlamında kullanılır.

Bir denizcilik terimi olarak ise 'geminin kıç tarafındaki bayrak serenine açılan üçgen biçimindeki yelken' anlamında kullanılıyor. Aynı zamanda bir sanayi terimi olarak da kullanılabilen pik, 'dökme demir' anlamına geliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN