Petrol fiyatları düşüyor depolar ucuz dolacak

Petrol fiyatları düşüyor
depolar ucuz dolacak

Temmuz ayına 60 doların üzerinde başlayan petrol fiyatları küresel ekonomide beklenen yavaşlamaya bağlı olarak hızla düşerek 50 doların da altına geriledi

[Karar]

Petrol fiyatları durmuyor.

Küresel ekonomiye bağlı yavaşlama korkusu petrole olan talebi azaltıyor. Talebin azalacağı hesaplarına bağlı olarak ise fiyatları geri çekiyor. 10 Temmuz'da 59 dolar olan fiyatlar artık 50 doların altına geriledi. 

Son dönemde özellikle Çin ekonomine bağlı büyümenin azalacağı hesapları petrol fiyatlarındaki düşüşe ana gerekçe olarak gösteriliyor. Bir diğer gerekçe ise İran'ın P+5 ülkeleri ile vardığı nükleer anlaşma. İran bu anlşam ile yeniden dünya piyasalarına çıkacak ve petrol arzı artmış olacak. 

Bu hesaplar ne kadar gerçek ve gerekçe olursa olsun, aslında petrolde fiyatların, reel arz-talebe göre belirlenmekten ziyade, finansal arz-talep ile belirlendiğini görüyoruz. Yani petrolde asıl fiyatlar borsalarda belirleniyor. 

Petrol fiyatları için 52,5 dolar seviyesinin kritik bölge olduğu ve bu seviyenin aşağı kırılması halinde fiyatların çok daha düşeceğini uzmanlar belirtiyordu. Nitekim fiyatların bu boğaz seviyesini kırması ile daha da hızlanarak düştüğü görülüyor. 

Akaryakıt fiyatlarında indirim dönemi 

Akaryakıt fiyatlarında son indirimler benzinde haziran ortasında ve mazotta temmuz başında gelmişti. Benzin fiyatında indirim olduğunda petrol fiyatları 60 doların üzerinde iken; mazot fiyatlarındaki indirim döneminde ise yine petrol fiyatı 56-58 dolar aralığında bulunuyordu. 

15-08/04/gas_prices98.jpg
Akaryakıt fiyatları hem petrol fiyatı hem de doların TL değeri ile belirleniyor. Bazı dönemlerde petrol fiyatı düşerken dolar yükselişi akaryakıt fiyatlarında ucuzluğa engel olabiliyor

Aynı dönemlerde dolar/TL fiyatı ise 2,65 ila 2,73 seviyelerinde seyrediyordu. Dolar fiyatının en fazla yüzde 5 yükseliş yaşadığı hesaplandığında artık petrol fiyatlarındaki düşüşün satış fiyatlarına yansıma zamanının çoktan geldiği anlaşılıyor. 

Son akaryakıt fiyat indirimlerinin ardından petrol fiyatları yüzde 10-15 aralığında düşerken dolardaki yüzde 3-5 yükselişte indirim gerekçesini ortadan kaldırmıyor. 

Bu nedenle artık deponuzu doldurmaya kalktığınızda bir kez daha düşünmek gerekiyor.

Bir gün sonra fiyatlar düşerse yüksek fiyattan depoyu doldurduk diye sakın yanmayın.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN