Havadan su üreten şişe yapıldı

Havadan su üreten şişe yapıldı

Avusturyalı bir endüstriyel tasarımcı, havadaki nemi suya çevirerek kendi kendini dolduran bir şişe üretti. Bisikletçiler için tasarlanan sistem, ileride dünyanın su sorunu için de bir çözüm olabilir.

Avusturyalı endüstriyel tasarımcı Kristof Retezar, havadaki nemi suya çevirerek içilebilir su elde edebilen bir sistem tasarladı. Fontus adı verilen cihaz, güneş enerjisiyle çalışıyor ve bir saat içinde yarım litre su üretebiliyor.

Fontus fikri, bisikletçilerin uzun sürüşlerde çektiği su sıkıntısına bir çözüm olarak ortaya çıkmış olsa da, Retezar sistemin dünyadaki su sorununun çözümünde önemli bir işlev görebileceğini düşünüyor.

15-07/31/o-fontus-bathroom-570.jpg
Fontus'un henüz taslak halinde olduğu zamanlardan bir kare.

"Peltier Etkisi"

Retezar, Fontus'ta bilgisayar soğutma sistemleri ve su sebillerinde de kullanılan "Peltier Etkisi"nden yararlandı. Buna göre, iki metal bölme içeren sistemde, metallerin elektron yoğunluğunun farklı olması nedeniyle bir bölme soğurken, diğeri ısınıyor. Soğuk bölmeye giren hava yoğunlaşıyor ve havanın içindeki su buharı, suya dönüştürülerek depolanıyor.

15-07/31/o-fontus-breakdown-570.jpg
Sistemin çalışma şeklini tarif eden bir grafik.

Temiz havada kullanılması gerekiyor

Yarım litre suyu bir saat içinde üretebilen sistem, en verimli olarak 20 derece sıcaklık ve yüzde 50 nem oranında çalışıyor. Öte yandan, sistem böcek ya da yaprak gibi büyük parçalar için bir filtre içerse de, kirli suyu arıtma özelliğine sahip değil. Bu yüzden Fontus'un şehirde kullanılması uygun bulunmuyor.

15-07/31/usr-135-img-1397487594-1c9a2-196x195-1438347688.jpg
Kristof Retezar

Dünyadaki su sorununa bir çözüm mü?

Retezar ayrıca, yapılan deneylerin Fontus'un son derece verimli bir şekilde su üretebildiğini gösterdiğini, bu yüzden Fontus'un dünyadaki temiz su sorunun çözümüne yardımcı olabileceğini belirtiyor. Genç tasarımcı, dünyada su kaynaklarının az, havadaki nem oranının yüksek olduğu bölgelerde Fontus'un iyi bir çözüm olabileceğini söylüyor.

15-07/31/fontus-water-bike-kristof-retezar-1438347359.jpg
Fontus sadece bisikletçiler için değil, dünyanın su sorunu için de bir çözüm olabilir.

Retezar, Fontus'un seri üretime geçmesi halinde fiyatının 25 ila 40 dolar arasında olmasını bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN