Erdemliler Platformu, evsizlere dikkat çekmek için iftar sofrası kurdu

Erdemliler Platformu, evsizlere dikkat çekmek için iftar sofrası kurdu

6 yıldır geleneksel hale gelen Tarlabaşı Dayanışma- Dertleşme iftarları bu yıl da evsizlere dikkat çeken sofralar kurdu.

Kentsel dönüşüm alanı olan Tarlabaşı bir çok milletten insana kucak açan bir semt.

Tarlabaşı Dayanışma - Dertleşme iftarları 2018 yılının son iftar sofrasını Erdemliler Platformu'nun basın açıklaması ile gerçekleşti.

2018 yılının son iftarında Platform yöneticilerinden Türkan Uruk, Evsizlerin, sokaklarda büyümüş gençlerin, mültecilerin ve ağırlıklı olarak Afrikalıların katıldığı bu sofraların, bir çok kesimden insanın, İmece usulu emeği ile kurulduğunu belirtti.

Hiç bir kurum ve şahıstan özel anlamda sponsor kabul etmeyen Tarlabaşı Dayanışma Dertleşme Topluluğu Ramazan ayında maddi ve manevi kollektif bir çaba ile üç yüz kişiye ulaşan sofraların bu yılki katılımcılarından Erdemliler platformundan Türkan Uruk, başta İstanbul olmak üzere bir çok şehirde bulunan evsizlerin insan onuruna aykırı bir yaşamda unutulduklarına dikkat çekerek, yetkililerin ve toplumu bilgilendirmek için Tarlabaşında bir basın açıklaması gerçekleştirdiklerini belirtti.

18-06/11/d75ca771-155f-43d7-a155-c42619aa20aa.jpg

Uruk, toplumdan ve yetkililerden evsizlerin ihtiyaçlarının başında gelen barınma, sağlık, rehabilite, kendine yeterlilik, iş ve evsizlerin onurlu bir yaşama adım atmaları için Erdemliler Platformu olarak devam eden gün ve haftalarda evsizler ve sokak hayatına itilen insanlar için kamuoyunun dikkatini çekecek temaslar ve basın açıklamaları yapacaklarını belirtti.

Erdem Mücadelesi Platformu adına okunan basın açıklamasını platform Koordinatörü Ayşegül Akdeniz okudu.

Basın açıklaması metni şöyle:

Toplumumuzun ortak meselesi olarak evsizler ve korunaksız alanlarda yaşayan insanlar, ciddi şekilde varlığını devam ettiriyor. Bu meseleyle ilgili olarak kamu otoritesinin, belediyelerin, vatandaş olarak bizlerin, yani herkesin sorumluluğu var.

18-06/11/6cae0433-e69d-48be-a5cc-974c7329712b.jpg

Özellikle kentleşen, işsizliğin devam ettiği ve barınma ücretlerinin yüksek olduğu büyük şehirlerde sokakta yaşamak durumunda kalan, ekseriyetle devlet nezdinde kayıtsız olan, en temel insanî haklarından mahrum kalan insanlar, biz görsek de görmesek de toplumumuzun birer bireyi olarak bizim sorumluluğumuzdadırlar. Onları kazanmak, onlarla kardeş olmak, normal ve eşit düzeyde ilişki kurmak durumundayız.

Kamu kurumlarının ve otoritesinin yetersiz kaldığı bu can yakıcı ve çok boyutlu mesele için, gönüllü çalışan yapılar olarak bir araya gelmeye ve işbirliği yapmaya karar verdik. Tamamen siyaset üstü bir mesele olarak gördüğümüz evsizlik meselesi, barınma ve onurlu yaşama hakkı üzerine -politik görüşlerimizi bir kenara bırakarak- işbirliği yapmaya, hangi milletten ve cinsiyetten olursa olsun insanlık dışı koşullarda yaşamak durumunda kalanlar için Erdem Mücadelesi Platformunda saf tutmaya karar verdik.

18-06/11/dea47c2d-c841-49a3-b973-561306e92550-1528719525.jpg

Platform olarak adımızı Hz. Peygamber'in (s.a.v.) Hılful-Fudul pratiğinden ilhamla tercih ettik. Erdemli olabilmenin bir mücadele ve pratik gerektirdiğine inanarak, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) örnekliğinden ilhamla bir takım işleri hayata geçirmeye niyetlendik.

Hedeflerimiz:

Sokaklarda yaşam mücadelesi veren ve büyük şehirlerde sayıları binleri bulan -genciyle, yaşlısıyla, hastasıyla, engellsiyle- tüm evsizlerin hayatlarını normale dönüştürebilecek rehabilitasyon merkezlerini, yaşam alanlarını ve topluma kazandırabilme mekanizmalarını hayata geçirerek toplumu güçlendirmek. Sivil inisiyatifler olarak bu anlamda elimizden geleni yapmak, kamu otoritesinin ve imkânlarının seferber edilmesi için kampanya gücüne başvurmak.

Yine kimsesiz ve sahipsizlikten dolayı, ya da yakınları tarafindan köle gibi satılarak, hile ve tuzakla fuhuş gibi gayri insanî bir hayata itilen ve mecbur bırakılan, hayatı çalınan ve mahvolan hayatsız kadınların normal bir hayata kavuşmalarını, toplumla eşitlenmelerini sağlamak için gayret etmek, onlara da aynı şekilde barınma, eğitim ve iş imkânı sağlanmasına yardımcı olmak.

18-06/11/981854df-8099-4397-873c-2dd3f6392730.jpg

Bizler, bu metinde imzası bulunan yapılar olarak herkesi bu anlamda gayret etmeye, mağdurlarla dayanışmaya ve saflarımıza katılmaya davet ediyoruz.

Elindekini kardeşlik ve dayanışma duyguları içinde paylaşan, arkadaş olabilen, öğrendiğini beraberce yaşamak isteyen herkesi buraya bekliyoruz.

“Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” buyuran şefkat abidesi bir Paygamber'in (s.a.v.) ümmetiyiz.
Globalleşen dünyada aynı şehirde yaşadığımız insanlar da artık komşularımız sayılırlar. Dolayısıyla bu meseleler, hepimizin ortak meselesi ve derdi olmalıdır.

Toplumun bir parçası olan evsizler için politika üretmek ve bu konuda alınan somut karar ve tedbirleri seçimden önce halka açıklamakla yükümlü olduklarını tüm siyasi partilere hatırlatırız.
Bilhassa yetkililerden, kardeşlik ve rahmet ayı olan Ramazan'da bu meseleleri de gündemlerine alarak acilen çözüm üretmelerini ve bunları kamuoyuyla paylaşmalarını
talep ediyoruz.

Zira onurlu bir yaşam herkesin hakkıdır!

Platforma ve bildiriye destek veren kuruluşlar :

Başkent Kadın Platformu

Emek ve adalet platformu

Güzel İşler Derneği

Hayata Sarıl Derneği

İdealist Kadınlar Derneği

Sosyologlar Derneği

Siirt Vakfı

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN