Koalisyonda yeni formül, sınırlı süreli hükümet

Koalisyonda yeni formül,
sınırlı süreli hükümet

AK Parti ve CHP arasında "İstikşafi" görüşmeler zemininde yürütülen koalisyon görüşmeleri "Geniş yalpazeli" zemine taşındı. Peki "Geniş yelpaze" ne anlama geliyor? Milliyet Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan bu sorunun cevabını yazdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dün gerçekleştirdiği 4,5 saati bulan görüşme sonra AK Parti'nin nabzını yoklayan Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Serpil Çevikcan koalisyon arayışında seçeneklerin çoğaldığını yazdı. 

"Başbakan Davutoğlu’nun Kılıçdaroğlu ile görüşmeye omuzlarında ülkeyi yönetme sorumluluğu olan partinin lideri anlayışıyla gittiğine kuşku yok" diyen Çevikcan görüşmenin 6 şehit verilen günün akşamında gerçekleştiğine dikkat çekti. 

Sonuç getirecek gibi...

Çevikcan'ın, koalisyon arayışını "geniş yelpaze"ye taşıyan dünkü görüşmeyle ilgili verdiği ayrıntılar şöyle:

Dün gece görüşmeden sonra aldığım bilgiler çok yüksek bir umut pompalamasının da yanlış olduğunu ancak bugüne kadar Ak Parti - CHP koalisyonu konusunda en çok umutlanılan noktada bulunulduğunu gösteriyor.

Hatta dün konuştuğum Davutoğlu’na yakın bir kaynak, iddialı bir ifade kullanarak, “Sonuç getirecek gibi görünüyor” demekten kendini alamadı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun anayasa başta olmak üzere önemli düzenlemeleri gündemine alan çözüm sürecini de kapsayan, kapsamlı bir programla en az 4 yıl çalışacak yüksek profilli bir koalisyondan yana olduğu biliniyordu.

Buna karşılık, Davutoğlu cephesinin bir koalisyon kurulacaksa bunun daha sınırlı bir programı üstlenecek, daha kısa bir ortaklıkla yürütülmesinden yana olduğu kamuoyuna yansımıştı.

Dünkü görüşmede, geniş yelpazede bütün seçeneklerin ele alındığı belirtildi.

Sınırlı, süreli bir hükümet

Bu çerçevede, iki liderin yaptığı değerlendirmenin sonunda kapsamı, içeriği, öncelikleri detaylandırılacak sınırlı süreli bir hükümet formülünün öne çıktığını söyleyebiliriz.

Konuştuğum kaynaklar, eğer CHP ile bir koalisyon kurulması mümkün olacaksa, 1 yıldan az süreli bir hükümet olmasının beklenmemesi gerektiğini kaydetti.

Bu süreçte, uzlaşılamayan noktaların dondurucuya konularak, seçim barajını da içeren bir yeni anayasa yapımı ve bazı temel reformların yaşama geçirilmesinin hedeflenebileceği konuşuldu.

Bu nedenle reform amaçlı bir hükümet için biraraya gelinebileceği noktasında bir anlayış zemini oluştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN