Eczanelerde raflar boş kaldı: İlaçta tedarik ve maliyet sorunu

Eczanelerde raflar boş kaldı: İlaçta tedarik ve maliyet sorunu

Koronavirüs pandemisinin ardından farklı hastalıkların tedavisinde kullanılan birçok ilaca eczane raflarında ulaşmak zorlaştı. Üretici şirketler ilaç krizinin maliyet ve tedarik sorunu nedeniyle yaşandığını belirtiyor. Abdi İbrahim Genel Müdürü Süha Taşpolatoğlu, piyasada hala ambalaj ve şişe bulamayan şirketlerin olduğunu ve hammadde fiyatlarının döviz nedeniyle yükselmesi ile üretimin sıkıntıya girdiğini söyledi.

Pandemi sonrasında yaşanan ilaç krizi nedeniyle eczane rafları bomboş kaldı. Üretici şirketler yaşanan krizin nedeninin tedarik sorunu ve yüksek maliyetler olduğunu söylüyor.

Piyasada hâlâ ambalaj ve şişe bulamayan şirketler olduğunu, hammadde fiyatlarının döviz bazında yükselmesi ile üretimin sıkıntıya girebildiğini kaydeden Abdi İbrahim Genel Müdürü Süha Taşpolatoğlu, “Sadece Türkiye'de değil tüm dünyada hammadde ya da çeşitli yardımcı maddelerin ve ambalaj malzemelerinin erişiminde sıkıntılar var. Bu dönemde ilaç yokluklarında ana sebeplerden biri bu. Bir diğer neden eğer maliyetler yeterli değilse firmalar ürünleri piyasaya verme konusunda geri durabiliyorlar” dedi.

Taşpolatoğlu, 2023'ün ilk yarısının ilaç alanında benzer bir tabloya işaret ettiğini, ilaç fiyat kararnamesi kapsamında da yüzde 30'luk bir fiyat artışı olabileceğini dile getirdi.

TALEP YÜKSEK

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, GSK Türkiye Genel Müdürü Selim Giray ise “Hem talep yükseliyor hem de arzda tedarikte sıkıntılar var. Zor bir döneme yakalandık. Türkiye'ye mahsus bir durum değil. Dünya genelinde bazı ürünlere talep çok arttı. Paniğe gidecek hiçbir durum yok. Hepsi yönetilebilir yeter ki müşterek bir yol haritasında ilerlensin” değerlendirmesini yaptı.

AVUSTRALYA'DAKİ ÜRETİMİ TÜRKİYE'YE KAYDIRDI

Sektörün iki büyük temsilcisi Abdi İbrahim ve GSK Türkiye işbirliğine giderek yatırım tutarı 340 milyon Türk Lirası'nı bulan ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde kullanılan en ileri ‘nebül' teknolojisini Türkiye'ye getirdi. GSK'nın Avustralya fabrikasındaki üretiminin Abdi İbrahim tesislerine kaydırılması ile birlikte 5 yıl içinde cari açığın yaklaşık 2 milyar TL kapanmasına katkı sağlayacağı belirtildi. Proje kapsamında 600 milyon adet nebül üretilmesi hedefleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN