Siirt’te ‘Cami, Şehir ve Medeniyet’ konferansı

Siirt’te ‘Cami, Şehir ve Medeniyet’ konferansı

Siirt İl Müftülüğünce Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında "Cami, Medeniyet ve Şehir" adlı konferans düzenlendi

Kültür Müdürlüğü Konferans salonunda Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. tarafından verilen konferansta, cami, şehir ve medeniyet kavramlarıyla ilgili bilgi verdi. Hafız Muhammed Çelebi tarafından Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Siirt Müftüsü Faruk Arvas, 1-7 Ekim tarihleri arasında Camiler ve Din Görevlileri Haftasının kutlandığını ve bu yılda çeşitli etkinliklerle icra edildiğini söyledi. Müftü Arvas, “Camilerin imansızlık, ahlaksızlık, günah ve rezalet denizinden boğulmakla karşı karşıya kalan insanı bu acınacak acı halden selamet sahibine çıkaran, içinde burcu burcu huzur, saadet ve sevgi kokan ilahi sefinelerdir." dedi.“Camileri bir ilim merkezine çevirmeliyiz”Konferans Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon filmi ile devam etti. Siirt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci de yaptığı konuşmada Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde adeta bir okuma-yazma seferberliği başlattığını söyledi. İnsanların, Allah’ın hitabına muhatap kılınmasının en büyük sebebinin akıl olduğuna vurgu yapan Erdemci, "Esasen din, medeniyet, Medine, şehir hepsi aynı kökten gelir. Yüce Allah insana büyük nimetler vermiştir. En büyük nimet de yüce Allah’ın kendi hitabının muhatabı olarak insanı seçmesidir. Peki, insan hangi vasfı, hangi özelliği dolayısıyla Allah’ın hitabına muhatap oluyor? Ona baktığımız zaman yüce Allah’ın insana vermiş olduğu akıl sayesinde, bu akıl sayesinde doğruyu, yanlışı, hakkı, batılı birbirinden ayırt edebilmektedir. Bu yetenek ilk andan itibaren insana hatırlatılmaktadır. İnsan hata yapar, hatalarını tekrarlar. Yüce Allah insanın anında cezalandırabilecekken ona mühlet vermektedir. Ona hatasından dönme fırsatının verilmesi yine ona verilen en büyük nimetlerdendir. Allah’ın Ekrem olmasının en güzel ifadesidir. Akabinde insana bilmediğini öğreten Allah’tır. Birçok şeyde insan bilmemiştir. Ahlaki ilkeleri vesaire bütün bunları insana öğreten kimdir? Yaratıcıdır" diye konuştu.

SİİRT/İHA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN