Cengiz Arslan kimdir? Nereli? Kaç yaşında? Cengiz Arslan hangi dalda dünya şampiyonu oldu?

Cengiz Arslan kimdir? Nereli? Kaç yaşında? Cengiz Arslan hangi dalda dünya şampiyonu oldu?

Cengiz Arslan kimdir? Nereli? Kaç yaşında? soruları ünlü sporcunun dünya şampiyonu olduğu haberlerinden sonra gündeme düştü. Peki Cengiz Arslan hangi dalda dünya şampiyonu oldu? Romanya'nın Bükreş şehrinde düzenlenen müsabakada dünya şampiyonluğunu alan Cengiz Arslan hakkında merak edilen detaylar haberimizde...

Cengiz Arslan hangi dalda dünya şampiyonu oldu? Cengiz Arslan kimdir? Nereli? Kaç yaşında?  sorularının detaylı yanıtı haberimizde. Romanya'nın Bükreş şehrinde düzenlenen yarışmadan sonra Cengiz Arslan dünya şampiyonluğuna ulaşmayı başardı. Haberimizde Cengiz Arslan'ın hayatı hakkında merak edilendetayları bulabilirsiniz. 

CENGİZ ARSLAN DÜNYA ŞAMPİYONU OLDU

Bükreş'te yapılan U23 Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası'nda göğsümüzü kabartan milli güreşçimiz Cengiz Arslan kısa sürede vatandaşlar tarafından merakla araştırılmaya başlandı.

18-11/15/cengiz-arslan-hangi-dalda-dunya-sampiyonu-oldu.jpg

CENGİZ ARSLAN KİMDİR? 

Milli güreşçi Cengiz Arslan Romanya’nın Bükreş kentinde düzenlenen U23 Dünya Grekoromen Güreş Şampiyonası’nda Türkiye’nin göğsünü kabarttı.

72 kiloda mindere çıkan Arslan, finalde karşılaştığı Avrupa şampiyonu rakibi Gürcü Ramaz Zoidze’yi (2-1) yenerek altın madalyayı kazandı.

 İLK ALTIN MADALYAMIZ

Böylece Arslan, İstanbul’da finalde kaybettiği Gürcü’den rövanşı alıp Türkiye’ye bu şampiyonda ilk altın madalyayı kazandırdı.

Böylece Türkiye; grekoromende 1 altın, 1 gümüş, 2 bronzla toplamda 4 madalya aldı.

18-11/15/turk-guresciler.jpg

ÜNLÜ TÜRK GÜREŞÇİLER

Ünlü Türk güreşçilerimiz ve hayatları hakkında kısa bilgi, ünlü Türk güreşçileri kimlerdir

GAZANFER BİLGE

Londra Olimpiyatlarında hafızalara kazanan takımın hafızalara kazınan oyuncusu idi ve sarma ismi verilen oyunu ile Dünya Güreş literatüründe yerini aldı. 

HÜSEYİN AKBAŞ

Serbest güreş dalında dünya kralı lakabını almıştır ve bu dalda 52 kiloda dünya üzerindeki en yüce pehlivanlardan sayılmıştır. Melbourne olimpiyatlarında 12 kilo azalarak kürsüde bulunmuştur. 

CELAL ATİK

Dünyadaki güreşin kurucularından olan yüce bir şampiyondur. Atatürk’ün tavsiyesi ile Doğan soyismi yerine Atik’i almıştır ve yıllarca Türk Milli Takımının başında antrenör olarak vazifesini sürdürmüştür. 

MUSTAFA DAĞISTANLI

Hiç bir mağlubiyet yaşamamış olan yüce bir şampiyonumuzdur ve olimpiyatlarda çift altın madalya alarak tarihe geçmiştir. 1973-1980 seneleri arasında 8 sene boyunca AP’den milletvekili yaparak mecliste yer almıştır 

AHMET AYIK

Türk güreşinin en yüce şampiyonlarından olmuştur. Kendi kilosunda Rus Medved ile İranlı Tahti’yi yenik düşüren tek isim olmuştur. İki devre boyunca federasyon başkanlığını da yapmıştır. 

HAMZA YERLİKAYA

Son senelerde greko minderinde büyük başarılar kazandı. ilk dünya şampiyonluğunu 17 yaşında iken ele geçirdi. Yüzyılın güreşçisi oldu. Yıldız, genç, ümit ve Büyüklerde Avrupa ve Dünya şampiyonlukları aldı. Atlanta Olimpiyatında ise altın kazandı. 

YAŞAR DOĞU

Türk güreşinin simgesi idi ve 66 kilodan başlayıp ağır siklete kadar çıtasına yükseltti, serbest ve grekoromen olarak güreşlere katıldı. Bir çok şampiyonu da yetiştirme görevini üstlendi.

 

18-11/15/gures-tipleri.jpg

GELENEKSEL TÜRK GÜREŞLERİ

ABA GÜREŞİ: Türkiye’nin Gaziantep ve Hatay yörelerinde yapılan mahalli güreş çeşididir. Güreşçilerin sırtlarına birer aba giyip ayakları çıplak olarak yaptıkları güreş şeklidir. “ABA” Güreşçiler üstlerine “Aba” adı verilen koyun yününden ve keçi kılından el tezgahlarında dokunan, kolsuz, omuz ve sırtları dayanıklı
olması için deri ilave edilen boyu güreşçilerin dizlerine kadar gelen bir giysidir.

ŞALVAR GÜREŞİ: Güreşçilerin geniş şalvar giyip belden yukarısı çıplak olarak yaptıkları güreş çeşididir.

KARAKUCAK GÜREŞİ: Karakucak güreş Türklerin Öz Milli güreşidir. Orta Asya’dan kaynaklanan bu güreş türünde yüzyıllar boyu görüntü ve kurallarda çok az değişim olmuştur. Günümüzde serbest güreş diye bilinen minder güreşi karakucak güreşin formüle edilmiş şeklidir. Karakucak güreşte pehlivanlar bacaklarına genelde pırtpıt giyerler. Sembol sporcumuz Yaşar Doğu ve şampiyon güreşçilerimiz Karakucak güreşten minder güreşine geçmişlerdir.

PIRTPIT: Keçi kılından sert kumaştan yapılan kısa pantolon şeklinde bir giysidir.

YAĞLI GÜREŞ: Yağlı güreş Türklerin yüzyıllardan beri yapıldığı kültürel sporlardandır. Güreşçilerin vücutlarına yağ sürerek, “Kısbet” adı verilen manda derisinden yapılmış özel bir giysi ile yapılmaktadır. Yağlı güreş karakucak güreşin formüle edilmiş şeklidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN