Parkedeki en anlamlı mücadele

Parkedeki en anlamlı mücadele

Trabzonspor’un diyabet hastası basketbolcusu Alper Saruhan, “İyi ki ben şeker hastası olmuşum. Bu bana Allah’ın verdiği bir yaşam amacı” dedi. İlk diyabet tanısı konulduğunda sporu bırakması gerektiği söylenen Saruhan, parkede şeker hastalığıyla mücadele ederek birçok hastaya güç ve moral verdiğini belirtti.

Trabzonspor Basketbol Takımı’nın kaptanı Alper Saruhan, 26 yaşından beri yaşadığı diyabet hastalığı hakkında bilinmeyenleri Karar gazetesine anlattı. Türkiye’de diyabet hastası olup profesyonel anlamda bu sporu gerçekleştiren Saruhan, “Ben hep neden yaşadığımı araştıran bir insandım. Allah bana bu hastalığı vererek cevap verdi. İyi ki şeker hastası olmuşum. Diyabetle ilgili hiçbir keşkem yok. Diyabet olup bir şeyler başarabilmek bana anlam katıyor. Bu mücadeleyi verdiğim için bu hastalığı yaşayanlara da güç veriyorum. Ben dokunabildiğim her insana olumlu bir felsefe bırakmaya çalışıyorum” dedi.

Önce kardeşinin çocuk yaşta diyabete yakalandığını belirten Alper Saruhan, Oyak Renault’ta oynarken diyabet olduğu haberini öğrendiği anları işe şöyle aktardı: “Kardeşimin yaşadığı semptonları ben de yaşamaya başladım. Teşhisi söyleyen doktorum basketbolu bırakmamı söyledi. Sonra Türkiye’de ileri gelen bir endokrinoloji doktoruna gittim ve hastalığı daha iyi tanıyarak kariyerimi sürdürdüm. Bir dönem kesinlikle çok zor geçti. Sonra bütün alışkanlıklarım ve davranışlarımı değiştirdim. Eskiden kafama göre yiyordum şimdi bunu yapma şansım yok. Bir sürü ölçüm yapıp şekerimi kontrol altında tutuyorum.”

“İlk diyabet tanısı koyulduğunda doktorun hastaya ve ailesine söylediği şey çok önemli. Ben o anda hayatı biten çok insan tanıdım. Bunun sorumlusu doktorun ilk seferde söyledikleri” diyen Alper Saruhan, “Türkiye’de kronik bir rahatsızlığa sahip olduğun zaman insanlar sana ‘vah vah’ diye bakıyor. Çünkü ülkemizde bilinçlenme konusunda bir sistem başarılamadı. Dünyada 300 milyondan fazla diyabetli var. Diyabet Tip 1 ve Tip 2 diye ayrılıyor ama Tip 1 en çok çocuklarda görülüyor. Geleceği çocuklar olan bir ülke bu konuda daha çok bilinçlenmeli” diye konuştu.

Türkiye’de bu konunun biraz daha fazla dile gelmesi gerektiğini anlatan Alper Saruhan başından geçen bir hikayeyi ise şöyle paylaştı: “Kelimelerle yaşadığımı anlatmamı istiyorsun ama fiziksel olarak yaşamadan kimse tam olarak anlamıyor. Takımımda masörüm ve malzemecime şekerim düştüğünde ‘Bana acil şeker getirir misin’ diye söylemiştim onlar bu hastalığı daha bu kadar iyi bilmiyorken. Yürüyerek gittiler ve gelmeleri uzun sürecekti. Geldiklerinde de ‘ne hissettiğimi anlayamazsınız’ dedim. Geldiler ve onlara 6 ünite insülin vurdum şekerlerini ölçtükten sonra. Sürekli yanlarındayım ve şekerlerini kontrol ediyorum. O anda bana kötü olduklarını söylediler ve neler hissettiğimi yaşayarak anladılar. Artık ben onlara ‘şekerim düştü’ demeden şimdi ne olsa hemen yapıyorlar, çünkü ne hissettiğimi hissettiler.”

18-03/23/screenshot_1.jpg

ÇOCUKLAR BENİ GÖRÜP UMUTLANIYOR

Takım arkadaşlarıyla şeker hastalığı sebebiyle daha güçlü bir bağ kurduğunun altını çizen Alper Saruhan, “Diyabete rağmen basketbol oynadığımı gören şeker hastası çocuklar umutlanıyor ve hayata daha sıkı bağlanıyor. Ayrıca diyabetli olmayan her insan potansiyel diyabetli aslında” dedi. Tip 1 şeker hastalığına sahip dünyada bir bisiklet takımı olduğuna dikkat çeken Saruhan, “Türkiye’de de bir basketbol takımı kurulabilir ve liglere dahil olabilir” diye konuştu.

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN