152 milyon yıl süren video

152 milyon yıl süren video

Hızla dijitalleşen dünyada veri miktarları da aklı zorlayan boyutlara ulaştı. Bu yılın sonunda dünyada veri sayısının 20 zettabayta ulaşması bekleniyor. Bir zettabayt tam olarak 152 milyon yıl sürecek bir video demek.

MİKDAT KARAALİOĞLU / FRANKFURT

Dijitalleşen dünyada katlanarak artan veri miktarları  ve bu verilerin analiz edilerek kullanılması ‘Big Data’ adı verilen büyük veri bankalarının ekonominin en  önemli alanlarından birisi haline getirdi.2017 yılında dünyada mevcut olan dijital veri miktarının 20 zettabayta ulaşması bekleniyor. 1 zettabayt 1 trilyon gigabayt veri anlamına geliyor. Başka bir deyişle, 1 zettabayt, çözünülürlüğü yüksek 152 milyon yıl sürecek bir videoyaya denk gelen miktarda veri barındırıyor. Uzmanlar dünyadaki veri miktarının 2019 yılında 40 zettabayt olacağını, 2025 yılında ise dört kat artarak 160 zettabayt olacağını söylüyor. Piyasa, Big Data konusundaki yatırımların kamu için artık bir mecburiyet olduğu gerçeği ile karşı karşıya.

Big Data, özetle  farklı kaynaklardan ve farklı yapılarda elde edilen yüksek veri miktarlarının yüksek hızla değerlendirilmesi kabiliyeti olarak tanımlanıyor. Ekonomi Bilgisayar Bilimi Profesörü Till Haeinisch’e göre Big Data çözümlerindeki önemli fark veri miktarları ile değil yeni düşünme biçimiyle alakalı. Big Data analizlerinden elde edilebilecek sonuçlara en ilginç örneklerden birisi ABD’de süpermarketler zinciri Target’in yaptığı bir analiz. Target bayan müşterilerin yaptığı alışverişlerin verilerini analiz ederek hangi müşterilerinin hamile olduğunu tespit etti. Inkitt isimli bir platform ise takipçilerinden elde ettiği verilerden hangi kitabın gelecekte Bestseller olacağını belirliyor. Şirketler yakın gelecekte stratejik yatırım, pazarlama, büyüme gibi kararlarını Big Data analizleri ile vermek zorunda kalacak gibi görünüyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN