Almanya dijital dönüşümde dört nala

Almanya dijital dönüşümde dört nala

Yeni hükümetle birlikte Almanya, dijital dönüşümde önemli adımlar atıyor. Hükümet son olarak dijital yenilikleri teşvik eden bir ajans ve siber güvenlik araştırmaları yapacak bir şirket kurdu.

MİKDAT KARAALİOĞLU /FRANKFURT

Federal hükümet, Almanya’nın çığır açan teknolojik gelişmelerde dünyanın öncü ülke olması için adımlar atmaya devam ediyor. Bu amaçla bir çok yeni kurum ve kurullar oluşturuldu ve yasal değişiklikler yapılıyor. Son olarak bakanlar kurulu onayıyla "Agentur zur Förderung von Sprunginnovationen (Sıçratıcı Yenilikleri Teşvik Ajansı)’’ adı altında yeni bir ajans kuruldu. Bu ajansla birlikte yenilikçi teknolojilerde araştırmalar ve somut projelerin desteklenmesi hedefleniyor.

ON YIL BOYUNCA TEŞVİK EDECEK

Ajans 2019 yılında faaliyetlerine başlayacak ve 10 yıl içinde kullanılmak üzere 1 milyar euroluk bir bütçeye sahip. Desteklenmesi düşünülen projeleri arasına öncelikli olarak e-otomobiller için akü, yapay zeka ve sürücüsüz otomobiller geliyor. İlgili sektörde, piyasada temel değişikliklere yol açabilecek projeler "sıçratıcı yenilikler" kapsamında değerlendiriliyor. Araç sektöründeki gelişmeler Almanya’nın dijital dönüşümde en iddialı olduğu konuların başında geliyor.

ÖNCÜ OLMALIYIZ

Ekonomi Bakanı Peter Altmaier yeni kurulan ajans hakkında "Sıçratıcı Yenilikler Ajansı ile rekabet yarışının startını verdik. Yüksek teknolojik gelişmelerde daha da iyi olmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. Bu yeniliklerin gelecek iş yeri garantisi için belirleyici olduğunu belirten Altmaier "Temel yeniliklerde Almanya öncü olmalı" ifadesini kullandı.

SİBER GÜVENLİK AJANSI

Alman hükümeti ayrıca siber güvenlikle ilgili mevcut kurumlara ilaveten yeni bir anonim şirket kurma kararı aldı. Yine 2019 yılında faaliyete geçecek olan şirketin ismi‚ "Agentur fün Innovationen in der Cybersicherheit (Siber Güvenlikte Yenilikler Ajansı)’’ olacak. Savunma Bakanı Ursula von der Leyen yeni ajansın kuruluş amacı hakkında "Devlet dijital dünyada da koruyucu rolünü üstlenmeli. Bu zamana kadar yapılan temel araştırmalar çok yavaş yürüdü devletin de de en az suçlular gibi hızlı ve donanınlı olması gerekir" dedi.

DARPA’YI ÖRNEK ALDILAR

Bir anonim şirket olarak kurulacak ajans IT güvenliği konusunda teorik araştırmalar yapıp bu araştırmaların pratik kullanıma dönüşmesi için çalışacak. Ajans ABD’de 1958 yılında kurulan Defense Advanced Projekt Agency’yi (Darpa) örnek alıyor. Darpa dijital dünyanın temelini oluşturan internet, GPS ve robot teknolojisi gibi yeniliklerin ilk adımlarının atıldığı bir kuruluş.

İLK KURUM DEĞİL

Almanya’nın siber güvenlik alanında attığı adımlar bu yeni ajanstan ibaret değil. Geçtiğimiz yıl hükümet tarafından Güvenlik Sahasında Enformasyon Teknikleri (Zitis) isimli bir birim kurulmuştu. Zitis Federal Kriminal Dairesi, Federal Polis ve Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın kullanması için yazılım ve araçlar geliştiriyor.

Öte yandan 2017 den beri Savunma Bakanlığı tarafından kurulan Cyber Innovation Hub isimli kurum Alman ordusunun en yeni teknolojilere sahip olması ve bu alanda çalışan startup şirketilerini teşvik etmeyi amaçlıyor. İnternet saldırıların karşı korunmak için ayrıca 1991 yılından beri Federal Hükümet Enformasyon Güvenliği dairesi (BSI) hizmet veriyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN