Almanya'da 'Facebook dinleme yapıyor' iddiasına araştırma

Almanya'da 'Facebook dinleme yapıyor' iddiasına araştırma

Facebook’un kullanıcılarını gizli bir yazılım aracılığı ile dinlediği iddialarına Almanya'da inceleme başlatıldı. Hamburg’ta bulunan Kişisel Bilgileri Koruma Dairesi giderek 'şehir efsanesi'ne dönüşen iddiaları araştırma kararı aldı.

KARAR/FRANKFURT

Facebook’un içinde yüklü bir program aracılığı ile günlük konuşmaları dinlediği iddiası bir şehir efsanesine dönüştü. Sosyal medyada bir çok Facebook kullanıcısı bir ürün hakkında yaptıkları sohbet sonrasında facebook sayfasında söz konusu ürünle ilgili reklamların yayınlandığını iddia ediyor. Facebook’un Almanya merkezi Hamburg’ta bulunan Kişisel Bilgileri Koruma Dairesi bu iddiaları araştırma kararı aldı. Daire tarafından yapılan açıklamada sene sonuna kadar iddiaların araştırılacağını ve daha sonra hangi adımların atılacağına karar verileceğini bildirildi.

KOMPLO TEORİLERİ

Facebook’un konuşmaları dinlediği iddiası ilk kez, yayınladığı komplo teorileri ünlenen Infowars isimli Amerikan internet sitesinde yayınlandı. Facebook’un yazılımını inceleyen analistler ve araştırmacılar tarafından bu zamana kadar iddiaları doğrulayacak hiç bir ispat bulunamadı. Uzmanlar Facebook’un konuşmaları dinlemesi halinde izler bırakacağının altını çiziyor. Facebook programının dinleme yapabilmesi için cep telefonlarındaki mikrofonun sürekli açık olması bunun da pilin erken bitmesi anlamına geldiğini belirten uzmanlar böyle bir olayla karşılaşmadıkların söylüyor. Ayrıca Facebook’un kaydettiği audio verileri kendi serverine göndermesi bu verilerin kimler tarafından söylendiğinin tespit etmesi ve işe yarar içerikleri tespit etmesi gibi zor ve karmaşık bir işlem yapması gerekiyor. Bu işlemlerin ise mutlaka dijital izler bırakacığını belirten uzmanlar ‚'casus Facebook' iddiasını doğrulayacak verilerin olmadığını belirtiyor.

KULLANICILAR TEDİRGİN

Uzmanların görüşlerine rağmen kullanıcıların tedirginliği artıyor. Medyada cıkan haberler de bu tedirginliği arttırıyor. 2014 yılında Google üzerinde Facebook’un dinleme yapıp yapmadığına dair Google’de ciddi oranda ‚‘Facebook listens’’ kelimeleri ile arama yapılmış. Facebook’un 2014 yılında arka planda çalan Müzik, film ve televizyon programlarını tanıyan bir yazılımı devreye sokması kullanıcıların dinlenme paranoyasını güçlendirdi. Bu yeni yazılımla isteğe bağlı olarak kullanıcının an itibari ile hangi müziği dinlediği Facebook sayfasından paylaşılıyor. Bu özellik bütün ülkelerde kullanılmıyor.

DİNLEYEN PROGRAMLAR VAR

Facebook tarafından yapılan açıklamada reklam ve paylaşımlar için mikrofon kullanılmasının söz konusu olmadığı, reklamların sadece kullanıcıları ilgisi ve beğenileri ile ilgili olduğu belirtildi. Facebook karşıtlarını akustik casuslukla ilgili bir ıspatı yok. Ancak Facebook bu tür iddialar dolayısıyla ciddi bir imaj problemi yaşıyor. Bir çok kullanıcı Facebook’un menfaatler icin yasaları delebileceğine inanıyor. Öte yandan Cep telefonlarında mikrofonları isteğe bağlı olarak dinleyen başka ünlü yazılımlar var. Apple’da bulunan Siri, Microsoft’ta ulunan Cortan, Amazon’a ait Alexa isteğe bağlı olarak sürekli konuşmaları dinliyor. Kullanıcıların hey Siri ya da ok Google gibi çağrı yapmaları durumanda bu programlar devreye giriyor. Ancak bu programlar sürekli dinleme modusunda olmalarına rağmen bütün söylenenleri kaydetmiyor. Kayıt işlemi kullanıcıların bu programla interaktif diyaloğa geçmesi ile başlıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN