Artık kullanıcı akıllı

Artık kullanıcı akıllı

2016’da küresel çapta 432 milyon adet akıllı telefon satılırken bu rakam 2017’de 408 milyona düştü. Talepteki azalmada yeni çıkan modellerin bir öncekilere göre çok farklı olmamasının yanı sıra fiyatların git gide yükselmesi de etkili oldu.

Teknoloji baş döndüren bir hızla gelişmeye devam ederken perakende satışlarda ise ilk sırayı akıllı telefonlar alıyor. Fakat dünya çapında piyasa araştırmalarıyla bilinen Gartner’in yayınladığı rapora göre akıllı telefon satışlarında ilk kez global çapta bir düşüş yaşandı. Gartner’in raporunda sunduğu verilere göre akıllı telefon satışları 2016’nın son çeyreğinde 432 milyon iken, 2017 yılının aynı döneminde %5.6 düşerek 408 milyon adet olarak gözlendi. 2016’nın dördüncü çeyreğinde dev üreticiler Samsung ve Apple’ın pazar payı birbirine denk iken, 2017’nin aynı döneminde satışlarında düşüş yaşanmasına rağmen pazar payını daha fazla büyüten Güney Koreli üretici (%17.8’den %18.2’ye) liderliğe yerleşti. Apple tarafında ise satış rakamlarında görülen daha fazla düşüş şirketin %17.9 pazar payıyla ikinci sırada kalmasına neden oldu. Bu şirketlerin hemen arkasından da %10.8 ile Huawei, %6.9 ile de Xiaomi geldi. Gartner Araştırma Müdürü Anshul Gupta’nın belirttiğine göre bu düşüşün yaşanmasının iki ana nedeni var. Bunlardan birincisi, çok düşük fiyatlı akıllı telefonların kaliteden yoksun olması nedeniyle insanların daha kaliteli telefonlara yönelmesi sonucu cep telefonundan akıllı telefonlara geçme oranındaki düşüş. Bir diğeri ise kaliteli akıllı telefon sahibi olan insanların telefonu kısa sürede yenilemek yerine daha uzun süre kullanması. Gartner verilerine göre 2017 yılının tamamında %20.9 pazar payıyla Samsung lider durumda bulunuyor. Apple ise %14 pazar payı ile ikinci sırada. Fakat Apple’ın son çıkardığı modelleri iPhone8 ve iPhone X ön talep döneminde beklentileri karşılamamıştı. Apple kullanıcıları bu iki modelin iPhone 7’den çok farklı olmadığı ve daha pahalı olduğu görüşlerini paylaşmıştı. Kimi uzmanlara göre ise telefon satışlarının yavaşlamasındaki en büyük neden çıkan yeni bir model ile bir önceki arasında ciddi oranlı bir fark olmamasından kaynaklanıyor. 2000’li yılların başlarında çıkan modellerin bir önceki versiyonlarına göre işlemci hızı, ekran, kamera ve dizaynı ile farklılık gösterdiğini bu nedenle satışlarda patlama yaşandığını ifade edilirken, günümüzde ise yeni çıkan akıllı telefon modellerinin bu etkiyi kullanıcılar üzerinde yaratmadığı düşünülüyor. Strategy Analytics Direktörü Linda Sui ise bu gerilemenin akıllı telefon pazarı tarihindeki en büyük gerileme olduğunu söyledi. Sui’ye göre Çin pazarındaki büyük gerileme, sübvanse eden operatörlerin azalması ve tüketicinin ilgisini çeken daha az model çıkması bu tarihi düşüşe neden oldu.

APPLE’DA SATIŞLAR YÜZDE 1 DÜŞTÜ

Teknoloji devi Apple şirketi, 2017’nin son üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre daha az iPhone sattıklarını ancak yüksek fiyatlar sayesinde gerilemenin önüne geçerek kârı artırdıklarını açıkladı. Şirket, geçen yılın son üç ayında Avrupa ve Japonya pazarlarındaki büyümenin desteğiyle kârı 20 milyar dolara çıkararak rekor kırdıklarını duyurdu. Şirketin geliri, yüzde 13 artışla 88.3 milyar dolara çıkarak bir rekor daha kırılmış oldu. Yılın son üç ayında iPhone’ların toplam satışı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1 azalarak 773 milyona geriledi.

SAMSUNG’DAN YENİ TELEFON

Güney Kore merkezli teknoloji devi Samsung, 25 Şubat’ta Barselonada gerçekleştirilecek olan GSMA fuarında yeni amiral gemisi modelleri Galaxy S9 ve Galaxy S9+’ı görücüye çıkarak. Galaxy S9’da 5.8 inç ekran kullanacak olan marka S9+’ta ise 6.2 inç ekrana ev sahipliği yapacak. 64GB ve 128GB depolama alanı ile satışa çıkması beklenen modellere yoğun talep gelmesi bekleniyor. Kablosuz şarj imkanı sağlayacak olan S9 ve S9+’nın satış fiyatı netlik kazanmazken cihazlarda 12 MP çift arka ve 8 MP’lik çift ön kamera bulunacak.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN