Asteroitle ‘kızıl’ tsunami

Asteroitle ‘kızıl’ tsunami

Okyanusa düşen bir asteroit, 300 meterelik dev dalgalar ve 70 kilometre çapında bir krater... Mars’ta tsunami sonucu oluşmuş çarpma krateri keşfedildi.

Mars’ta tsunami sonucu oluşan çarpma krateri keşfedildi. Paris-Sud Üniversitesinde görevli Dr. François Costard ve ABD merkezli Ay ve Gezegen Enstitüsünden Dr. Steve Clifford’ın öncülük ettiği çalışmada, kuzeydeki ovalarda oluşan ve güneyde olası bir kıyı şeridine akan çökelti dağılımı belirlendi ve haritalandırıldı.

Dr. Costard, Mars’ın kuzey ve güney yarım küresi arasında tsunami birikintileri bulduklarını, bunun da bir zamanlar gezegenin kuzeyinde bir okyanus olduğunu kanıtladığını söyledi. Tsunaminin 70 kilometre çapında bir krater oluşturduğunu kaydeden Costard, yaklaşık 300 metre yüksekliğe varan dalgaların çarpma kraterinin birkaç kilometre uzağındaki kıyı şeridine ulaştığını aktardı. Dr. Clifford da “Mars’ta 3 milyar yıl önce tsunami olduğuna dair kanıtımız varsa kuzeydeki ovalarda bir zamanlar okyanus var olmalı” dedi. Keşif, daha önce tsunami meydana geldiğine dair kanıtlar bulunan gezegende dev dalgaların krater oluşumuna yol açtığını ilk kez gözler önüne serdi.   

17-03/29/29kr16-mars.jpgTsunami sonucu oluşmuş çarpma krateri, Kızıl Gezegen’de bundan 3 milyar yıl önce okyanus bulunduğunun bir kanıtı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN